«Навіть в укритті продовжували малювати і творити»: розмова з творцями виставки «Дух Різдва»

Різдво під час війни не схоже на гучне та веселе довоєнне свято у родинному колі, адже  пройняте пекучим болем українського народу. Та попри випробування свято любові та надії  швидко промайнуло, а по собі лишило багато прекрасних мистецьких робіт.

Різдво під час війни не схоже на гучне та веселе довоєнне свято у родинному колі, адже  пройняте пекучим болем українського народу. Та попри випробування свято любові та надії  швидко промайнуло, а по собі лишило багато прекрасних мистецьких робіт.

До 20 січня у художньому відділі Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського продовжується виставка «Дух Різдва». Тут представлені творчі роботи викладачів та студентів КЗ «Ніжинського фахового коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької» спеціальності «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація».

Аби заглибитися в світ мистецтва і дізнатися про закулісся створення цих робіт, журналісти MYNIZHYN.com вирішили поспілкуватися з організатором виставки – керівником предметно-циклової комісії «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» – Юрієм Ващенком.

Ідея створення виставки «Дух Різдва» з’явилася у Юрія Ващенка ще на початку літа. До грудня велася клопітка робота з підготовки та реалізації задуму. Починаючи з 1 вересня разом із викладачами було задіяно студентів ІІ,ІІІ та IV курсів.
Мистецькі роботи для виставки «Дух Різдва» створювалися у спільній творчій взаємодії студентів та досвідчених викладачів:
  • Постол Наталії Миколаївни – викладачки дисциплін «Ліплення», «Скульптура»;
  • Панченко Олександра Івановича – викладача з художньої обробки деревини, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України;
  • Ващенка Анни Михайлівни – викладачки комп’ютерної графіки та дизайну;
  • Ващенка Юрія Олександровича – керівника предметної (циклової) комісії, викладач з композиції.
[GALLERY-189]

«У цей непростий для України час дуже складно створити веселу та святкову роботу, адже війна вплинула на все наше життя. Тому перший образ і тема, яку отримали студенти мала назву «Різдво під час війни». Це дозволило вільно передавати свої емоції переживання війни через створення образів», – розповідає Юрій Ващенко.

[GALLERY-194]
На виставці можна побачити святкові роботи у яскравій кольоровій гамі, але у кожній із них є певна частинка відчаю та хвилювання, у деяких із них простежується військова тематика. У багатьох студентів батьки на війні, є ті хто, на превеликий жаль, пізнав біль втрати рідних.



Фото: Композиція "Плач" студентки 2-го курсу Герасименко Карини


Фото: Композиція "Колядники" студентки 2-го курсу Катвицької Тамари


Фото: Композиція "В укритті" студентки 4-го курсу Костенко Софії

Тому творчість стала для них рятівним човном у морі болі і тривог, дозволила перенести свої душевні переживання у дивовижні роботи. Також, на виставці представлені не лише персональні, а й спільні роботи студентів-практиків напрямку «Декоративно-прикладне мистецтво». Залучення групи до спільних робіт дозволяє створити більш цільний образ за рахунок взаємодоповнення та своєрідного «мозкового штурму» з генерацією великої кількості нових творчих ідей.

[GALLERY-191]
Тут можна побачити роботи виконані у різних техніках та з відмінних матеріалів: з художнього текстилю (панно, гобелени), з художньої обробки деревини, випалені іграшки з глини із поливами, об’ємні скульптурні декоративні іграшки із кераміки, витинанки. Також, є роботи у яких студенти могли самостійно обирати з яким матеріалом працювати – фарби, акварель, акрил, масло чи інші.

[GALLERY-192]

«Ми стараємося не нав’язувати студентам своє, тому що усі ми маємо різне бачення однієї і тієї ж теми. Викладач може лише виправляти композиційні помилки та допомагати. Кожен студент має відрізнятися від загальної маси і віднайти свій індивідуальний стиль роботи», –  говорить Юрій Ващенко.

Під час роботи з матеріалом студенти відволікаються від буденного життя з повітряними тривогами. Більша частина представлених на виставці робіт створювалися в укриттях, що ще раз показує незламність нашого народу, непереборне бажання створювати прекрасне, розвивати і підтримувати український культурний фронт. 

[GALLERY-190]
Також журналісти MYNIZHYN.com поспілкувалися з творчими студентами Ніжинського фахового коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької, аби більше дізнатися про їхні роботи.

[GALLERY-193]
«Моя робота виконана гуашшю та називається «Дзвіночки». Було досить складно поєднати «війну» та «Різдво», адже це дві протилежні речі. Народження Ісуса Христа несе в собі мир, а війна – занепад. Коли створювали роботи для виставки, то разом з одногрупниками одне одному допомагали, підказували, робили виправлення. Навіть коли нам заважали повітряні тривоги і ми сиділи в укритті, то всеодно продовжували малювати і творити», – ділиться своїми емоціями студентка ІІ-го курсу групи ДПМ (декоративно-прикладне мистецтво та реставрація) Злата Березенець.


Фото: Дзвіночки

«У своїй роботі «Зійшла зоря» я використав яскраві кольори, щоб максимально передати дух свята. Навіть у такий непростий для нашої країни час треба радувати глядача», – говорить Дмитро Немець, студент ІV-го курсу групи ДПМ.


Фото: "Зійшла зоря"

«На виставці є дві мої роботи. Перша – «Віхола», виконана у техніці гарячого батику (*розпис по тканині з використанням рідкого воску). На ній зображений ангел – диво, а віхола – темрява та складнощі. Так і ми, українці, як ангел переборемо віхолу і вийдемо з темряви. Друга робота має назву «Дух Різдва», виконана аквареллю. Вона передає позитивний мотив та святкову атмосферу, якої нам так не вистачає», – розповідає студентка ІІІ-го курсу, група ГД (графічний дизайн), Анна Біленко.


Фото: "Віхола"


Фото: "Дух Різдва"


Фото: Біленко Анна, Бутенко Наталія

Також, на виставці «Дух Різдва» представлена робота Гражданкіної Єлизавети «Баранець» , яка зайняла ІІ місце на Пленері «Вікенд у Ганжі» (по кераміці).


Фото: "Баранець"

За кожною роботою, яку можна споглядати на виставці стоїть процес кропіткої праці, отримання бази теоретичних знань та відточення практики.  Тож, «не музою єдиною» створюються такі прекрасні мистецькі витвори.
«Муза – 1%, природній талант – 1%, а решта – 98% – наполеглива праця та бажання жити із мистецтвом», – говорить Юрій Ващенко.


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: