Мошки та комарі: як уберегтися та чим обробляти укуси

Мошки та комарі: як уберегтися та чим обробляти укуси

З настанням весни, людям все більше хочеться бувати на вулиці.

Літом 2023 Чернігівщина потерпала від навали комах, зокрема мошок та комарів. Ці докучливі крилаті не залишали людей у спокої не тільки вдень, а й у вечірній час. 

Більше про це читайте тут

Комарі і настирлива мошка здатні зіпсувати все задоволення від перебування на дачі або прогулянки на свіжому повітрі.

MYNIZHYN.com підготував екстрені заходи в разі укусу - поради фахівців, також різні народні засоби – як відбитися від комах.
Більше про це читайте у нашому матеріалі.
 

Чим варто обробляти укуси: що говорять лікарі? 

Лікар – педіатр Людмила Фенюк

- Для полегшення симптомів можна використовувати аптечні засоби, що мають протинабрякову, протизапальну та протизудну дію. Це гель Феністіл, Кремген. А для маленьких дітей до одного року - аптечний засіб Псилобальзам або Антиукус. Досить ефективно діють і такі засоби: місце укусу обробити слабким розчином питної соди (0,5 чайної ложки на склянку води), настій календули або одеколоном з додаванням декількох крапель гвоздикової, лавандової чи анісової олії. Для дітей можна приготувати водний розчин з додаванням одного пакетику ванілі на один літр води. 

Екстрені заходи в разі укусу

Лікарка-інфекціоністка Світлана Куніцина радить - щойно ви виявили укуси мошки, слід терміново вжити заходів. Це допоможе значно знизити свербіж, набряк і загальний дискомфорт, викликані укусом мошкари. Полегшити свій стан можна навіть, перебуваючи на природі, використавши "підручні" засоби.

  • Для початку місце укусу потрібно знезаразити. Підійде будь-який спиртовий розчин. Наприклад, в лісі з собою може виявитися горілка або інший міцний алкоголь. Якщо ви приїхали на автомобілі, то стане в нагоді звичайна зеленка, яка завжди є в автомобільній аптечці.
  •  Зняти пухлину допоможе сода, розведена в пропорції: чайна ложка на півсклянки води. Взявши шматок тканини (це може бути носовичок), рясно намочіть його в розчині і зробіть компрес. Через якийсь час пухлина почне спадати. Але де в лісі взяти соду? Цей метод можна використовувати тільки вдома або на дачі.
  • Будь-який засіб із ментолом на час знизить свербіж від укусу, і те місце, куди вп'ялася мошка, не стане свербіти і опухати. Ментол міститься в зубній пасті. Просто вичавіть її на кінчики пальців і нанесіть рясно на укус. Допомагає досить ефективно.
  • Добре прикласти до укусу лід, загорнутий в ганчірку. Холод не дасть набряку розростися і зніме роздратування. Тримати крижаний компрес доведеться близько 2-3 годин, періодично змінюючи в ньому лід.
  • Щоб не розчісувати укус, потрібно протерти його оцтовим розчином. Тільки не есенцією (можливий опік шкіри), а саме розчином оцту з водою в пропорції 1:10. Отриманий слабкий оцет знезаразить укус і заспокоїть свербіж.
  • Якщо є алергія, потрібно одразу прийняти таблетку антигістамінного засобу. Пігулка заспокоїть свербіж.
  • Якщо все перелічене вище не допомагає, а набряк стає все більшим, і до нього приєднуються пухирі, значить, мошка була переносником інфекції. У цьому разі необхідно негайно відвідати лікаря. До спеціаліста варто звертатися і алергікам в разі, якщо знайомий звичний препарат не допомагає.

Поради з народу: як відбитися від комах

Розвести ванілін з водою та прискати від мошок.

Укуси комах можна змастити укусом.

Відлякує мошок такий засіб: розвести ванілін зі спиртом і побризкати на одяг та шкіру. 

Дуже гарно допомагає дьоготь від цих всіх комах, тільки дуже смердить.

Ефірні масла від комах

Позбутися від комарів, мошок і кліщів допоможуть ефірні олії чайного дерева, евкаліпта, гвоздики, чебрецю, герані або лаванди.

Якщо ви добре переносите контакт масла зі шкірою — можна змішати 20 крапель будь-якого «Антикомариного» масла з 30 грамами будь-якого базового масла (краще всього — з виноградних кісточок або паростків пшениці), і наносити отриману суміш на відкриті ділянки шкіри. Можна «збагачувати» ефірним маслом дитяче масло, крем або вазелін.

Якщо ви з острахом ставитеся до ідеї наносити ефірні масла на шкіру — можна капати їх у медальйон-глечик і носити його на шиї.

У квартирі або будинку можна додавати ефірні масла в аромалампи і ставити їх біля відкритих вікон. Ще один варіант — просочити сумішшю масел серветку і на ніч класти її поруч із ліжком.

Пряна гвоздика від комарів

Перевірений і дуже ефективний народний засіб від укусів комарів — гвоздика, популярна пряність. Специфічний запах бутонів гвоздичного дерева приємний для людини, але при цьому комахи його не переносять.

Столову ложку гвоздики залийте склянкою холодної води, на повільному вогні доведіть до кипіння, дочекайтеся охолодження і процідіть. Ватним тампоном нанесіть гвоздичний відвар на відкриті ділянки шкіри, можна обприскати ним і одяг. Це забезпечить вам захист на кілька годин.

Гвоздику можна використовувати і для заміни фумігатора або антикомариної спіралі. Розріжте лимон на товсті скибочки і застроміть в них гвоздичні бутони. Цитрусово-пряний запах зазвичай асоціюється з атмосферою Різдва, але і як засіб від комах працює відмінно. Помістіть отриману композицію поруч з ліжком або столиком на веранді — і комахи не будуть вас турбувати.

Ванілін — ефективний засіб від комарів і мошок

Аромат ванілі асоціюється зі свіжою випічкою. У порівнянні з гвоздикою цей запах набагато менш різкий, та й приготувати ванільний лосьйон від комарів набагато простіше.

Розведіть чайну ложку ваніліну в склянці води — і засіб готовий. Змочіть в розчині ватний тампон і протріть відкриті ділянки шкіри. Можна також обприскувати ванільною водою одяг або приміщення.

Особливо цінний розчин ваніліну в тих випадках, коли мова йде про настирливу мошку — відлякати її складніше, ніж комарів, і навіть спеціальні засоби не завжди справляються з цим завданням. А ванілін забезпечить непоганий захист від мошки.

Ванілін не обов’язково використовувати в розчині: можна додати половину чайної ложки ванільного порошку до 50 грамам дитячого крему, після чого ретельно перемішати. Одержаний ароматний крем наносити на шкіру, і насолоджуватися життям без комарів.

 Раніше ми писали: ніжинські лікарі радять, як вберегтися від укусів комах

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: