Намагаюся кожен день проходити десять тисяч кроків: розмова з ніжинським лікарем

Як захистися від вірусів, як поводити себе під час хвороби, аби не було ускладнень? Чи допомагає народний метод - часник з оксолінкою? Про все це MYNIZHYN.com поговорив отоларингологом Ніжинської міської лікарні Віталієм Чайкою.

Вірусні захворювання, ускладнення після хвороби та їх лікування.

Як захистися від вірусів, як поводити себе під час хвороби, аби не було ускладнень? Чи допомагає народний метод - часник з оксолінкою? Про все це MYNIZHYN.com поговорив отоларингологом Ніжинської міської лікарні Віталієм Чайкою.

- Нещодавно ЗМІ писали про те, що у Ніжині та на Чернігвщині загалом, зросла захворюваність на COVID-19 та на ГРВІ. Як кажуть в народі, не такий вже й страшний грип, як його наслідки. Хотілося б дізнатися, чи почастішали зараз звернення саме до вас, як до фахівця, щодо ускладнень після вірусних захворювань?

(Нагадаємо, у серпні ми писали про те, що у Ніжині зростає захворюваність на COVID-19: ніжинців закликають не забувати про масковий режим. Сьогодні на Чернігівщині фіксують незначне зростання захворюваності на COVID-19 - Авт)

- Можу зазначити, що до нас звертаються хворі цілий рік. Але все це відбувається, скажімо так, хвилеподібно. Тобто пройшла вірусна інфекція, епідемія – звертаються люди з ускладненнями. Найпоширеніша патологія – ураження слухового нерва, тобто нейросенсорна втрата слуху. Звертаються як дорослі, так і діти. Причому в попередні рокі з ураженням слухового нерва до нас зверталися переважно дорослі люди, а зараз великий відсоток складають діти. Причина – ускладення через вірусні хвороби.

- Досить часто людина наче й перехворіла і пішла на одужання, але організм слабкий і можуть бути гайморити, синусити, отити – як ускладнення після ГРВІ. Як поводити себе людям під час хвороби, аби не було ускладнень? Чи є якісь поради з цього приводу – чи можна вберегтися від цього?

- Будь-яка вірусна інфекція, якщо не ускладнена і з легким перебігом захворювання, її потрібно перенести вдома, як кажуть в народі «не на ногах переходити грип». Фізичне навантаження під час вірусної інфекції несе за собою проблеми: ті ж самі ускладнення про які ми і говоримо. При легкому перебігу вірусної хвороби, варто зв’язуватися зі своїм сімейним лікарем і проконсультувавшись з ним – починати лікування. Не варто з вірусом іти в поліклініку, аби не переносити її самому «на ногах», а також не розносити вірус у побуті.

- Якщо повернемося до ускладнень після хвороби. Приміром людина й так прийняла дозу ліків, пила антибіотики і тут гайморит або синусит – то як бути тут – знову антибіотики чи варто якісь прогрівання, промивання носа та фізпроцедури? 

- По-перше, вірусні захворювання не піддаються лікуванню антибіотиками. Адже ми лікуємо антибіотиками ускладнення, коли є показання і приєднується бактеріальна інфекція. Приміром, виник отит після хвороби – це ускладнення. Причому лікування антибіотиками я призначаю за показаннями. Але це не препарати першої лінії для лікування саме вірусних хвороб.

- А от коли епідемія, то не всі ж люди хворіють, хтось зразу «зляже», а хтось пару разів чхнув і все. Чи допомагає та ж сама оксолінова мазь у носі, поїдання часнику, носіння масок і т. п? Якщо говорити про прості методи захисту.

- Немає чудо-крапель або чудо – таблеток (Посміхається – авт.) Кожен організм досить індивідуальний. Хтось може не захворіти на цей вірус, бо вже раніше хворів і має в організмі антитіла. Також все залежить від імунної системи та відсутності різних хронічних хвороб.  В групі ризику завжди люди із хронічними хворобами.

- У народі часто можна почути думку, що то нас травлять із повітря, спеціально запускають якісь віруси або ж і наслідки війни також дають про себе знати, через забруднену екологію – тому ми й хворіємо частіше. Що б ви сказали з цього приводу – чи справді це так?

- Як варіант – ми ще після епідемії ковіду не оговталися. Це ж теж був сильний стрес для організму. Тепер – війна. Під час війни люди взагалі живуть у стані постійного, хронічного  стресу.  А організму треба відновлюватися. Тобто перша складова – це емоційний стан. Загальний екологічний фактор також відіграє немаловажливу роль у захисті нашого організму від хвороб.

- А які у вас, як у лікаря, є свої методи підтримувати здоров’я, захисту від вірусних хвороб?

- Ми те, що ми їмо. Це перше. Зараз харчуватися так, як нам радять, звісно важко, але хоч трохи треба намагатися вживати їжу, де менше канцерогенів.

- а як ще ви захищаєте свій організм від вірусних хвороб? Адже всі ми живі люди і до вас приходить багато хворих людей.

- Особисто я люблю піші прогулянки, причому круглий рік, не залежно від пори року. Намагаюся кожен день проходити мінімум 10 тисяч кроків. Люблю гуляти зі своїм собакою. А чудо – крапель або чудо-ліків їх просто не існує.

Раніше ми писали: На Ніжинщині зафіксували понад 150 випадків захворювання на Covid-19 за тиждень

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: