Забруднення води в річках Сейм і Десна: загроза ботулізму на Чернігівщині

Забруднення води, яке спостерігається в річках Сейм та Десна, може призвести до серйозних епідемічних загроз для жителів Чернігова. Масовий мор риби може стати причиною поширення небезпечних інфекційних хвороб, зокрема ботулізму.

Забруднення води, яке спостерігається в річках Сейм та Десна, може призвести до серйозних епідемічних загроз для жителів Чернігова. Масовий мор риби може стати причиною поширення небезпечних інфекційних хвороб, зокрема ботулізму, пише 0462.ua.

Світлана Харлампій, лікарка відділу епідеміологічного нагляду Чернігівського міськрайонного відділу ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ», нагадує, що вживання в’яленої риби, особливо непатраної, виготовленої в домашніх умовах або придбаної на стихійних ринках, є основною причиною захворювань на ботулізм у регіоні.

«Якщо ви помітили мор риби у водоймах, в жодному разі не збирайте її для споживання або засолювання. Це може призвести до ботулізму — серйозного харчового отруєння», — зазначає Світлана Харлампій.

Від початку 2024 року в Чернігівській області вже зафіксовано два випадки ботулізму. Усі постраждалі отримали необхідну медичну допомогу, і їхнє життя врятували завдяки вчасному введенню протиботулінічної сироватки.

На загальноукраїнському рівні медики зареєстрували 39 випадків захворювання на ботулізм від початку року, порівняно з 45 випадками у 2023 році. В більшості випадків причиною хвороби стали продукти домашнього виробництва, зокрема в’ялена риба.

Основні симптоми ботулізму: м’язова слабкість, сухість у роті, нечіткий зір або двоїння в очах. Симптоми можуть з'явитися через кілька годин або навіть через 10 днів після вживання заражених продуктів.

Для запобігання ботулізму важливо дотримуватися технологій приготування домашніх консервів та риби.

Пам'ятайте, що відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо за смаком або зовнішнім виглядом. Тому вживати потрібно лише сертифіковану продукцію, виготовлену за санітарними нормами.

Як повідомляв MYNIZHYN, 14 вересня 2024 року під час рибоохоронного рейду в урочищі «Замглай», біля села Вишневе Ріпкинської громади, затримали двох місцевих жителів, котрі займалися незаконним виловом риби з човна за допомогою заборонених знарядь – двох поріжних сіток.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: