"По обидва береги серця": Олександр Забарний презентував нову книгу про художників Прилуччини

18 вересня, у день, коли Прилуки святкували свій черговий день народження, у центральній міській бібліотеці відбувся особливий захід — презентація нової книги. Цей день став знаковим не лише через свято міста, але й завдяки появі нової літературної праці під назвою "По обидва береги серця". Автори книги — талановиті прилучани: Олександр Забарний, кандидат педагогічних наук, доцент Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя та всесвітньо відомий художник Анатолій Риженко.

18 вересня, у день, коли Прилуки святкували свій черговий день народження, у центральній міській бібліотеці відбувся особливий захід — презентація нової книги. Цей день став знаковим не лише через свято міста, але й завдяки появі нової літературної праці під назвою "По обидва береги серця". Автори книги — талановиті прилучани: Олександр Забарний, кандидат педагогічних наук, доцент Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя та всесвітньо відомий художник Анатолій Риженко, — розповідає MYNIZHYN за інформацією ТРК "Прилуки".


Фото: Книга Олександра Забарного. Джерело: Скриншот з відео

Назва книги "По обидва береги серця" є символічною, оскільки вона об'єднує історії художників, які творили як в минулому, так і сьогодні. Книга умовно поділена на дві частини: одна частина присвячена митцям, які вже пішли з життя, а інша — тим, хто продовжує творити. Художник Анатолій Риженко, ще за життя, запропонував назву для книги, а Олександр Забарний підтримав ідею і розпочав роботу над текстом ще у 2011 році.


Фото: Портрет Анатолія Риженка. Джерело: Скриншот з відео

"Ідея створення цієї книги — дуже давня. Своїм корінням вона сягає ще у 2011 рік, коли я написав і опублікував перший нарис про художника, мого однокласника Анатолія Риженка. Вийшов чудовий матеріал, який знайшов відгомін у читачів. Саме тоді виникла ідея створити книгу про прилуцьких художників. Чому? Тому що поряд з Анатолієм Миколайовичем (Риженком, — ред.) зі мною в класі навчався Олег Куценко, пішов наступний матеріал... Потім ми взялися за "маститих" художників, які уже відійшли за світи", — розповідає автор книги Олександр Забарний.


Фото: Олександр Забарний з книгою "По обидва береги серця". Джерело: Скриншот з відео

Особливою гордістю книги є її оформлення, яке Анатолій Риженко встиг створити перед своєю смертю. Обкладинка символізує перехід між темними тонами минулого та яскравістю живих художників. У збірці зібрані долі семи митців, з якими автор був особисто знайомий.


Фото: Обкладинка книги. Джерело: Скриншот з відео

"Як потім з'ясувалося, Толя (Анатолій Риженко, — ред.) зробив геніальну обкладинку, де з одного боку — темні тони й пензлі художників, котрі "відійшли", з іншого — художників, котрі живуть. Це книга про сім художників, про сім доль, про сім творчих натур, а оскільки я їх особисто знав і з усіма зустрічався, то, власне кажучи, так і виникла ідея.

Такої книги не вийшло, якби тут був сухий текст. Толя одразу сказав: "Я добираю малюнки, я оформляю цю книгу". Ну фактично це була "лебедина пісня". Я не думав, що буду проводжати його у вічність. Книгу я присвятив Анатолію Риженку, моєму другові, з котрим пройшла моя юність, випускникові, такому ж як і я, прилуцької школи номер чотири", — додає Олександр Забарний.

На презентацію завітали відомі гості, зокрема поетеса Лілія Черненко, яка висловила захоплення культурною спадщиною Прилук. Вона зазначила, що місто багате на талановитих людей: художників, поетів, композиторів, і що ця книга є ще одним прикладом цієї творчої сили.


Фото: Лілія Черненко. Джерело: Скриншот з відео

Перший примірник книги з автографом автора отримала міська голова Ольга Попенко, а бібліотека Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу поповнила свій фонд новим екземпляром. Директорка бібліотеки підкреслила важливість підтримки місцевих талантів і зазначила, що бібліотека завжди готова бути платформою для таких значущих культурних подій.


Фото: Олександр Забарний вручає книгу Ользі Попенко. Джерело: Скриншот з відео

Подяка за фінансову підтримку у виданні книги належить почесному громадянину Прилук, меценату Анатолію Мирошниченку, котрий допоміг реалізувати цей проєкт разом із благодійним фондом "Благовіст Чернігівщина". Протягом 13 років митці працювали над створенням цієї книги, і лише у 2024 році завдяки фонду стало можливим втілити задум у реальність.


Фото: Анатолій Мирошниченко. Джерело: Скриншот з відео

Як повідомляв MYNIZHYN, 17 вересня у вітальні Ніжинської центральної міської бібліотеки Людмила Корженко презентувала третю книгу у своїй літературній діяльності під назвою "Козари: шлях через століття".

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: