На Чернігівщині збільшується кількість хворих на лептоспіроз: у чому причина

У серпні 2024 року в Чернігівській області зафіксували 11 випадків захворювання на лептоспіроз, один з яких закінчився летально.

У серпні 2024 року в Чернігівській області зафіксували 11 випадків захворювання на лептоспіроз, один з яких закінчився летально.

Про це Суспільному повідомив Артем Ярошенко, заступник генерального директора обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

За словами Ярошенка, збільшення кількості випадків захворювання пов'язане з підвищенням популяції гризунів, оскільки останнім часом не проводилася дератизація через відсутність фінансування. За перші вісім місяців 2024 року на лептоспіроз захворіли 45 осіб, з яких семеро померли. Для порівняння, за аналогічний період минулого року було зареєстровано лише один випадок захворювання.

Що таке лептоспіроз і чим він небезпечний?

Лептоспіроз – це гостра інфекційна хвороба, загальна для людей і тварин. Вона має сезонний характер і частіше трапляється влітку та восени. Інфікуватися можна при контакті з хворими тваринами або через заражену воду, наприклад, під час купання у водоймах. Бактерії лептоспірозу потрапляють в організм через рани, порізи або тріщини на шкірі, а також через слизові оболонки.

Також можливе зараження через вживання інфікованих продуктів. Лептоспіроз може спричинити серйозні ураження нервової системи, нирок, печінки, легень, або навіть призвести до смерті.

Основні симптоми лептоспірозу:

  • підвищена температура,
  • слабкість,
  • головний біль і біль у м'язах,
  • почервоніння очей,
  • блювання та діарея,
  • висипання на шкірі.

Інкубаційний період триває в середньому від 1 до 2 тижнів, тобто близько 10-14 днів. Важливо зазначити, що лептоспіроз не передається від людини до людини.

Як уберегтися від лептоспірозу:

  • дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мити руки перед їжею;
  • уникати купання у забруднених водоймах;
  • не допускати забруднення харчових продуктів та питної води гризунами.

Як повідомляв MYNIZHYN, на Чернігівщині у мешканця Покровського Менської громади виявили лептоспіроз. Хворий два тижні тому ловив руками рибу в місцях, які утворилися внаслідок весняного розливу річки Десна в селі Максаки.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: