На Чернігівщині розпочалася кампанія з вакцинації диких тварин проти сказу

Цьогоріч на Чернігівщині стартувала особлива кампанія з вакцинації диких тварин проти сказу. На відміну від попередніх років, коли вакцинацію здійснювали з літаків, цього разу бригади фахівців вручну розкидають приманки з вакциною на території області. Для цього сформували близько 160 бригад, які розповсюджують брикети на великих територіях, за винятком небезпечних для працівників місць.

Цьогоріч на Чернігівщині стартувала особлива кампанія з вакцинації диких тварин проти сказу. На відміну від попередніх років, коли вакцинацію здійснювали з літаків, цього разу бригади фахівців вручну розкидають приманки з вакциною на території області. Для цього сформували близько 160 бригад, які розповсюджують брикети на великих територіях, за винятком небезпечних для працівників місць, повідомляє Суспільне Чернігів.

Сергій Чаплієв, заступник начальника Чернігівської районної лікарні ветеринарної медицини, повідомив, що сьогодні одна з бригад поїхала до села Довжик, де на території 15 квадратних кілометрів необхідно розкидати 375 доз вакцини.


Фото: Заступник начальника райлікарні ветеринарної медицини Сергій Чаплієв. Джерело: Суспільне Чернігів

«На один квадратний кілометр розкладається 25 доз приманок. Відстань між ними складає 200 метрів, таким чином забезпечується максимальна ефективність вакцинації», – зазначив Сергій Чаплієв.

Брикети з вакциною проти сказу диких тварин розкидають вручну


Фото: Брикет з вакциною проти сказу диких тварин. Джерело: Суспільне Чернігів

Староста села Довжик, Ніна Курило, розповіла, що в їхній місцевості часто зустрічаються дикі тварини, зокрема лисиці. Проте випадків захворювання на сказ серед людей не зафіксовано. Вона також додала: «Лисиці забирають свійську птицю, а якщо тварина ще й хвора на сказ, це загрожує зараженням людей та домашніх тварин».


Фото: Староста села Довжик Ніна Курило. Джерело: Суспільне Чернігів

Юрій Павлішен, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області, пояснив, що раніше для розповсюдження вакцини використовували літаки, але через воєнний стан цього року їх не застосовують з міркувань безпеки. Тому було вирішено проводити вакцинацію вручну.


Фото: Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області Юрія Павлішен. Джерело: Суспільне Чернігів

«Вакцина вироблена в Україні та складається з двох компонентів. Вона має вигляд сірникової коробки, яка пахне м'ясо-кістковим борошном, щоб приваблювати диких м'ясоїдних тварин. Усередині приманки знаходиться гелевий блістер з вакциною», – додав Юрій Павлішен.

За його словами, захворюваність на сказ серед диких тварин цього року зросла через збільшення популяції лисиць. Якщо у 2023 році виявили дев'ять випадків у семи неблагополучних пунктах, то з початку 2024 року вже зафіксовано 15 випадків у 12 пунктах.

Нагадаємо, MYNIZHYN писав про те, чи були виявлені випадки хвороби на сказ у ніжинців та жителів ніжинської громади.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: