З 1 жовтня Пенсійний фонд України автоматично перерахує субсидії на опалювальний сезон 2024-2025 років: що треба знати

Пенсійний фонд України повідомив, що з 1 жовтня розпочинає перерахунок житлових субсидій на опалювальний сезон 2024-2025 років. Для більшості громадян цей процес відбудеться автоматично. Також субсидії автоматично перерахують для тих домогосподарств, у яких в літній період сума субсидії становила 0 гривень.

Пенсійний фонд України повідомив, що з 01 жовтня розпочинає перерахунок житлових субсидій на опалювальний сезон 2024-2025 років. Для більшості громадян цей процес відбудеться автоматично. Також субсидії автоматично перерахують для тих домогосподарств, у яких в літній період сума субсидії становила 0 гривень.

Про це повідомляє Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області.

Важливо! Громадяни, які користувалися пільгами на оплату житлово-комунальних послуг (ЖКП) влітку, отримають субсидію автоматично без необхідності додаткового звернення.

Нагадаємо, що субсидії на оплату ЖКП призначаються з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону (квітень місяць) та розраховуються окремо для неопалювального сезону (з 1 травня по 30 вересня) і для опалювального сезону (з 1 жовтня по 30 квітня).

Хто має звернутися за призначенням субсидії?

Громадянам, які ще не отримували субсидію, необхідно звернутися до територіального органу Пенсійного фонду України. Також необхідно подати заявку, якщо у складі зареєстрованих осіб домогосподарства відбулися зміни.

Крім того, за призначенням субсидії можуть звернутися ті, кому відмовили у призначенні на неопалювальний сезон через наявність заборгованості, яку вже погасили або оформили договір реструктуризації. Також це стосується людей, які оскаржують питання заборгованості зі сплати ЖКП у суді.

Необхідні документи

Для призначення субсидії потрібно подати заяву та декларацію за встановленими формами. Додатково можуть бути надані інші документи, зокрема:

  • Договір найму житла – у разі оренди;
  • Копія договору про реструктуризацію заборгованості – у разі її наявності.

Інші документи можуть бути подані за необхідністю, наприклад, довідка внутрішньо переміщеної особи або рішення суду.

Куди і як подати документи?

Подати документи можна кількома способами:

  • Особисто в сервісний центр Пенсійного фонду;
  • Поштою на адресу територіального органу Пенсійного фонду;
  • Онлайн через вебпортал електронних послуг або мобільний додаток «Пенсійний фонд»;
  • Через уповноважених осіб територіальних громад, ЦНАП або «Портал Дія».

Терміни подання документів

Якщо документи подані з 1 жовтня до 30 листопада, субсидія призначається з початку опалювального періоду. Якщо звернення подано після 1 грудня – субсидія призначається з місяця звернення.

Зверніть увагу! Для субсидії на тверде та рідке пічне паливо заяви приймаються до кінця календарного року.

Важливо! Для призначення субсидії враховуються доходи домогосподарства за I та II квартали 2024 року, а для пенсіонерів – пенсія за серпень 2024 року.

Як повідомляв MYNIZHYN, як уникнути переплати субсидії, за яких умов вона може припинитися, що таке переплата субсидії — відповіді на ці запитання ви знайдете у матеріалі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: