Рак молочної залози: відповіді на важливі питання від ніжинського онколога

До Всесвітнього дня боротьби з раком молочної залози журналісти MYNIZHYN підготували матеріал, аби привернути увагу до важливості ранньої діагностики та профілактики. На основі інтерв'ю з ніжинським онкологом – Олександром Гавядіновим та статистичних даних, ми розглянули сучасні методи лікування, важливі рекомендації для жінок та особливості обстежень у місцевій лікарні.

До Всесвітнього дня боротьби з раком молочної залози журналісти MYNIZHYN підготували матеріал, аби привернути увагу до важливості ранньої діагностики та профілактики.

На основі інтерв'ю з ніжинським онкологом – Олександром Гавядіновим та статистичних даних, ми розглянули сучасні методи лікування, важливі рекомендації для жінок та особливості обстежень у місцевій лікарні.

Рак молочної залози — одне з найбільш виліковних онкозахворювань. Вчасне виявлення відіграє ключову роль у боротьбі з цією недугою.

За словами ніжинського онколога, «пухлина на першій стадії (до двох см, без ураження лімфовузлів) виліковується у 95% випадків». Однак на третій стадії, коли вже уражені лімфовузли, шанси падають до 30%, а на четвертій стадії — хвороба стає невиліковною.

Протягом останніх дев'ять місяців у Ніжині діагностували 24 нові випадки раку молочної залози, 17 з яких виявлені на ранніх стадіях. Успішне лікування пов’язане з вчасним зверненням до лікаря.

«Жінкам варто щомісяця оглядати молочні залози, а найкращі дні для самообстеження — з 10 по 20 день циклу», — радить лікар.

Симптоми, на які варто звертати увагу: набряки, почервоніння, біль, ущільнення або поява «лимонної кірки» на шкірі.

Сучасна медицина пропонує ефективні методи діагностики. У Ніжині працює новітня система мамографії «GIOTTO IMAGE», яка за пів року виявила чимало пухлин розміром лише кілька міліметрів. «Ця система цифрова, низькодозна та безпечна для здоров'я», — розповідає онколог. Мамографія рекомендується для жінок старше 40 років: з 40 до 50 років — раз на два роки, після 50 — щорічно. Дослідження показують, що з тисячі обстежень мамографія виявляє близько 12 «німих» пухлин, які не супроводжуються жодними симптомами. Для доповнення діагностики використовують ультразвукове дослідження (УЗД), а також аналізи на онкомаркери, які дозволяють виявити специфічні білки, що виробляються пухлиною.

Онкологічні захворювання грудей найчастіше трапляються у жінок у віці 48-60 років, але випадки зустрічаються і серед молодших жінок.

«Немає однозначного факту, що рак помолодшав, однак ризик зростає після 50 років через зниження імунітету», — зазначає онколог.

Для профілактики раку молочної залози жінкам рекомендується стежити за своїм харчуванням, обмежувати споживання тваринних жирів, алкоголю, цукру, а також вести активне статеве життя, адже молочна залоза є гормонозалежним органом. Регулярне задоволення в статевому житті знижує ризик виникнення захворювання. Важливо уникати травм, адже кожен четвертий випадок раку розвивається на фоні механічних пошкоджень. Також вагомим фактором є генетика — при наявності відповідного гена, ризик виникнення раку молочної залози значно зростає.

За офіційними даними, з 01 січня 2024 по 01 жовтня 2024 у Ніжинській лікарні пройшли обстеження 1594 жінки. Виявили 21 випадок раку молочної залози. Усі обстеження для жінок, які отримали направлення від сімейного лікаря, проводяться безплатно. Для порівняння, у 2022 році виявили 18 випадків, у 2023 — 28.

На жаль, Ніжинська лікарня не надає спеціалізовану психологічну допомогу жінкам, яким діагностували рак молочної залози. Однак своєчасне виявлення та лікування значно підвищує шанси на одужання.

Вчасне звернення до лікаря та регулярні профілактичні обстеження можуть врятувати життя. Жінкам варто уважно стежити за своїм здоров'ям, проводити самообстеження та не ігнорувати профілактичні огляди. Ніжинська лікарня продовжує активно використовувати сучасні технології для діагностики раку молочної залози, що допомагає виявляти хворобу на ранніх стадіях і підвищувати ефективність лікування.

Нагадаємо, з появою нових молодих фахівців Ніжинська центральна міська лікарня імені Миколи Галицького отримала свіжий подих. Ми поспілкувалися з новими лікарями та дізналися про їхні перші враження від роботи в нашому місті. Чи справдилися їхні очікування, з якими викликами вони зіткнулися, і що, на їхню думку, можна покращити в наданні медичних послуг?

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: