У 10 років почав пити, у 14 захворів на гепатит, у 20 має цироз печінки

Це не просто суха статистика, а живі історії пацієнтів гастроентерологічного відділення Чернігівської обласної лікарні.

Це не просто суха статистика, а живі історії пацієнтів гастроентерологічного відділення Чернігівської обласної лікарні.


Це не просто суха статистика, а живі історії пацієнтів гастроентерологічного відділення Чернігівської обласної лікарні.

Цироз стрімко молодшає
 
«На жаль, останніми роками цироз печінки, який зараз лідирує серед хвороб шлунково-кишкового тракту, значно помолодшав. Якщо 30 років тому цироз у 45–47-річних хворих вважався молодим, то зараз нерідко цей діагноз ставимо 20–25-річним пацієнтам. Ми пожинаємо сумні плоди агресивної реклами алкоголю, яка лунає з екранів наших телевізорів. Під дією яскравих роликів у дітей та підлітків формується уявлення, що вживати алкоголь — це модно і престижно. Діти починають систематично пити у 9–15 років. Я не кажу, що вживати алкоголь у 28 або 35 років — це гарно, але в дорослої людини, у якої вже сформована ферментна система печінки, руйнівні наслідки алкоголю наступають набагато пізніше у порівнянні з дитячим та підлітковим віком. Так, у 16–17-річних підлітків цироз печінки наступає у 1,5 разу швидше в порівнянні з дорослою людиною, а в тих, хто починає вживати спиртні напої у 10–13 років, цироз розвивається взагалі у п’ять разів швидше», — розповідає завідувач гастроентерологічного відділення Олег Ревко.
 
Сурогатний алкоголь

На сьогодні 95% цирозів печінки — це алкогольні або ж комбіновані, викликані алкоголем плюс гепатитами В і С.
 
«Молодь швидкими темпами спивається. Життя у нас складне, хтось «заїдає» неприємності, а хтось їх «запиває». І останніх набагато більше», — констатує Олег Ревко. Ситуацію ускладнює те, що люди через бідність вживають сурогатний алкоголь, найчастіше самогон, у який при виготовленні додають різну «хімію». Усе це проходить через печінку, хронічне отруєння призводить до розвитку гепатиту, а потім і цирозу печінки.
 
Сумна історія пацієнта

Як типовий приклад лікар розповів історію молодого чоловіка, який зараз лікується у відділенні. Хлопцю 24 роки, він алкоголік і наркоман із дитинства. Коли є гроші, вживає опіумні наркотики, якщо не вистачає грошей на наркотики, починає пиячити. У 20 років заробив цироз печінки, але від шкідливих звичок так і не відмовився. «Минулого року він лікувався у відділенні і був виписаний у задовільному стані, але жодних висновків не зробив, продовжував вживати алкоголь і наркотики. Зараз потрапив до нас із білірубіном 700 мкмоль/л при нормі 20 (фактично рівень, несумісний із життям). Робимо все можливе, щоб витягнути його з того світу», — розповідає лікар.
 
Жіночий цироз

Інша проблема — це жіночий цироз. «Якщо років 25–30 тому це були поодинокі випадки, то зараз до 40% цирозів діагностуємо в жінок. Причому не в осіб групи ризику, а в звичайних сільських жінок, які перебиваються випадковими заробітками», — розповідає Олег Ревко. Зазвичай робота закінчується спільним застіллям, де подається неякісна їжа, що запивається сурогатним алкоголем. Постійне вживання алкоголю призводить до алкоголізму. Треба зазначити, що пристрасть жінок до алкоголю розвивається швидше, ніж у чоловіків, і практично не лікується. Руйнація печінки внаслідок алкогольного отруєння теж настає швидше.
 
Паління та алкоголь руйнують підшлункову

Інша проблема, що зараз турбує гастроентерологів, — стрімке зростання кількості хворих на панкреатит і рак підшлункової залози. Це пов’язано зі вживанням алкоголю, неякісної їжі та палінням. «У нас останніми роками палять усі. Про краплю нікотину, яка вбиває коня, може, хтось і чув, а ось про термін «пачка — рік» чомусь усі замовчують. Нікотин руйнує підшлункову практично так само, як і алкоголь, що призводить до розвитку панкреатиту та раку підшлункової», — пояснює лікар.
 
Як змінити ситуацію на краще

Олег Ревко підкреслює, що впоратися з проблемами зростання кількості захворювань печінки та підшлункової залози неможливо без активного втручання держави. «Від лікарів залежить не більше 10–15%. Повинна бути серйозна державна політика щодо впровадження і популяризації здорового способу життя. Треба вкладати гроші в боротьбу з алкоголізмом, наркоманією, розвивати масовий спорт, реалізовувати молодіжні програми, створювати робочі місця тощо. І через 20–25 років матимемо позитивний результат — здорову націю», — переконаний фахівець.
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: