Проводжали зиму, зустрічали весну

Фото.
Останні дні Масниці, коли прийнято їсти досхочу. Шанують народні традиції і в дошкільних навчальних закладах Ніжина

Фото.
Останні дні Масниці, коли прийнято їсти досхочу. Шанують народні традиції і в дошкільних навчальних закладах Ніжина


Останні дні Масниці. Стоїмо на порозі суворого посту. У ці дні прийнято їсти досхочу. Головні страви на столі – млинці, вареники з різноманітними начинками. 

Вареники вважаються символом Місяця, тому що своєю формою нагадують його обриси. Свого поширення ця страва набула на території України у період козацтва. Беручи до уваги мінімум півторатисячолітнє походження свята та відсутність вареників у меню давніх слов’ян, традиційною стравою Масниці є саме млинці, а вареники увійшли в традицію лише в останні століття.

Млинці ж навпаки неодмінним атрибутом святкування Масниці та Весняного сонцевороту – поворотної точки, що символізує перемогу денного світла над довгими зимовими ночами. Недарма кажуть: «Без млинця ­- не Масляна».
 
За народними традиціями, у п’ятницю «тещині вечірки» ­- день, коли теща приходила до зятя на млинці, але при цьому напередодні надсилала все необхідне знаряддя для приготування млинців. Зять зобов’язаний забезпечити олією й борошном. У суботу, за звичаєм, відзначаються посиденьки зовиці. Цього дня невістки мають покликатии на гостини сестру чоловіка.



Масниця закінчується прощеною неділею. У цей день прийнято просити пробачення в рідних. Масниця завжди супроводжувалася гуляннями, розвагами. Народ готується до суворого посту.

Шанують народні традиції і в дошкільних навчальних закладах Ніжина. У четвер, 23 лютого, на проводи зими завітали гості: депутат міської ради Володимир Башинський, директор фірми «Лакс» Анатолій Литвин, заступник голови піклувальної ради садочка священик отець Володимир (Леонтьєв), батьківська родина в ДНЗ №13 «Берізка». 

Разом із дітьми проводжали зиму, зустрічали весну, водили хороводи, дарували солодкі подарунки, а від вдячних малят отримали символічних журавликів - провісників весни. А також смакували традиційними млинцями й варениками та запивали на весняному подвір’ї запашним чаєм.

















































Ніжинська міська газета "Вісті"

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: