Мобілізований? На службі потрапив в аварію? Сплати 280 тисяч гривень!

В Чернігівському районному суді завершилось слухання незвичної, поки що, справи, про відшкодування військовослужбовцем збитків військовій частині, у якій той проходив службу

В Чернігівському районному суді завершилось слухання незвичної, поки що, справи, про відшкодування військовослужбовцем збитків військовій частині, у якій той проходив службу


В Чернігівському районному суді завершилось слухання незвичної, поки що, справи, про відшкодування військовослужбовцем збитків військовій частині, у якій той проходив службу.

Позивач – військова частина, польова пошта В1688, яку представляв Олексій Мірошниченко. Відповідач – колишній військовослужбовець  частини Олександр Пасочка, який проходив у ній службу в 2014 році, захисник - адвокат Тетяна Ющенко. Розглядав справу суддя Владислав Кухта.

В чому суть справи? В жовтні 2014 року Олександр Пасочка за кермом військового тягача МАЗ перевозив на лафеті з Гончарівського до Харкова танк Т-64. Рухався в складі колони з 4-машин, яких супроводжував спеціальний автомобіль супроводу. В Баришівському районі сталася аварія – в лафет ззаду вдарився Мерседес.

Зіткнення водій вантажівки не відчув і в складі тієї ж колони продовжив рух доки на посту тоді ще ДАІ його не зупинили. Тоді Олександр написав пояснення і забув про цей випадок… аж до літа 2015 року, коли його вмовили розписатись у протоколі про аварію, мотивуючи тим, що це лише формальність, терміни давності пройшли і йому нічого не буде. Але сталося інакше…

Доки чоловік проходив службу, водій Мерседеса, Крешич В.О.  через суди домігся відшкодування завданої шкоди в розмірі 275 тисяч гривень з військової частини та Міністерства оборони. Деснянський районний суд Чернігова постановив закрити справу в зв’язку з закінченням строку давності, але в ході розгляду справи встановив, що водій «керуючи транспортним засобом МАЗ-537 з причепом лафетом, на якому знаходився танк Т-64 Булат, при зміні напрямку руху, здійснив зіткнення з транспортним засобом Мерседес… що спричинило механічні пошкодження транспортних засобів…».

Грунтуючись на цьому водій Мерседеса подав цивільний позов до Баришівського районного суду про стягнення збитків і суд його позов задовольнив.  Відшкодовувати збитки довелось військовій частині, представник якої, як вказано в рішенні суду, «не визнав заявлений позов та не пояснив суду причини по яких позов він не визнає». Апеляційний і Верховний суд військові також програли. Тож тепер прийшла черга шукати «крайнього», яким став військовослужбовець, що сидів за кермом…

У цій справі дивно все. ДТП сталося в 7 жовтня 2014 року, а протокол складено в 3 червня 2015 року, більше ніж через півроку. У Постанові Деснянського суду, не визначається, хто ж винен у скоєному ДТП, а лише вказано, що справа має бути закрита в зв’язку з закінченням строків давності.


Схема, яку склали військові, які супроводжували колону, дає привід вважати винним у ДТП саме водія легковика, який не витримав дистанцію і зіткнувся з тягачем.

Олександр Пасочка, військовослужбовець, що був за кермом тягача, жодного разу не викликався до суду, коли мова йшла про власне аварію, про нього згадали, лише коли військова частина вирішила з нього стягнути втрачені кошти. Представники військової частини, як свідчать рішення судів, не особливо намагалися захищати себе і свого підлеглого… 

Схема ДТП, складена військовослужбовцями, що супроводжували колону. За їх даними винен в аварії саме водії "Мерседеса".

Чернігівський районний суд в особі судді Владислава Кухти, позов військової частини задовольнив. Олександр Пасочка має сплатити 275 тисяч гривень військовій частині та ще 4 тисячі гривень судового збору. Суддя який прийняв таке рішення, з формальної точки зору не порушив нічого – є рішення судів за якими провина саме водія військового тягача не визнається, але й не оскаржена. Є рішення про стягнення компенсації з військової частини і є законодавство, яке дозволяє їй витребувати ці кошти з працівника, який спричинив до збитків. 

А от до військової частини запитань багато. Чому військові від самого початку якісно не захищали свої інтереси і інтереси свого військовослужбовця в суді? Чому так просто погодились сплатити гроші, хоча є дані, які говорять, що винен саме водій Мерседеса?

Некомпетентність юристів чи була домовленість зацікавлених сторін з власником Мерседеса, що програють справу, а держава заплатить? Навіть погодившись сплатити кошти за автомобіль, чому частина вирішила перекласти все на колишнього бійця? Врешті-решт, хто ж піде служити в армію, де всі завдані збитки перекладаються на рядових солдатів? 

- Не хвилюйся, будемо боротися. – вже вийшовши на вулицю підбадьорювала Олександра Пасочку адвокат Тетяна Ющенко. – В крайньому випадку створимо благодійний рахунок і по 100 гривень зберемо ті 275 тисяч, для військової частини…













Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: