У Ніжинському музеї презентували виставку картин із квітів

Ошибана. Це «чуже» слово останнім часом досить-таки успішно прижилося на теренах українського декоративно-прикладного мистецтва

Ошибана. Це «чуже» слово останнім часом досить-таки успішно прижилося на теренах українського декоративно-прикладного мистецтва

Ошибана. Це «чуже» слово останнім часом досить-таки успішно прижилося на теренах українського декоративно-прикладного мистецтва.

Його Батьківщина – Японія, країна, де більше 6-ти століть тому з’явилися майстри, які створюють неймовірні картини, малюючи їх не фарбами, а природними матеріалами: сухими пелюстками та листям квітів, травами, іншими рослинами, корою дерев, насінням…

В Україні це мистецтво має ще назву пресована флористика, або ж – живопис квітами. Наші майстри, використовуючи рослини, які ростуть на щедрій українській землі, створюють композиції, в яких відображають всю колоритність і красу рідного краю. За допомогою натуральних компонентів, подарованих природою, вони малюють пейзажі, натюрморти, портрети, сюжетні картини і створюють квіткові композиції.

Першою, хто познайомив ніжинців із диво-ошибаною, стала 5 років тому наша відома майстриня Альона Пасечніченко. Її «Сліпа» (ілюстрація до одноіменної поеми Тараса Шевченка) вразила всіх своєю вишуканістю: вміло підібраним матеріалом і майстерно побудованою композицією.

Нині свої роботи в техніці ошибана пропонує до огляду шанувальникам мистецтва міста Ніжина та його гостям випускниця Ніжинського училища культури і мистецтв імені Марії Заньковецької та Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, викладач Ніжинської дитячої школи мистецтв Катерина Борисова.

Її персональна виставка відкрилася 27 березня в художньому відділі музею.

Ніжинці вже добре знають майстриню. Вона багато років поспіль, ще зі школи, була активною учасницею виставок, що організовувалися кожного року в рамках Всеукраїнського фестивалю «Повір у себе – і в тебе повірять інші» та в колективних виставках в рамках обласних творчих звітів міста Ніжина.

Великих успіхів Катерина Володимирівна досягла і на педагогічній ниві. Серед її вихованців – переможці обласних, Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів і фестивалів: Ліза Хлуденьова, Владислав Бойко, Нікіта Фомук, Тамара Литвиненко, Богдан Колодій та ін.

Робота в техніці ошибана (непроста, але захоплююча) приносить Катерині Володимирівні справжнє задоволення, то ж, сподіваємося, що і вас приємно вразять образи-картини, які народжуються в процесі її творчості, несуть в своїй основі всю гамму відчуттів молодої майстрині, яка їх створює.

Адже саме ці емоції передаються тому, хто споглядає зображення, і дозволяють йому відчути і «почути» малюнок, – зрозуміти автора і його задум.

Унікальні роботи, що виконані без пензля і фарб, – красою, оригінальністю та технікою відтворення ні на йоту не поступаються творам живопису.

Завітайте на виставку. Діятиме вона до 27 квітня в художньому відділі музею за адресою вул. Батюка, 6 (без вихідних). Тел. для довідок: 2-36-96.


















Наталія Тира, завідувач художнього відділу Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: