Ніжинська малеча вже встигла відсвяткувати Івана Купала

Про те як святкували Івана Купала у дитячому садку «Берізка» на своїй сторінці у Facebook повідомило Управління освіти Ніжинської міської ради

Про те як святкували Івана Купала у дитячому садку «Берізка» на своїй сторінці у Facebook повідомило Управління освіти Ніжинської міської ради


Про те як святкували Івана Купала у дитячому садку «Берізка» на своїй сторінці у Facebook повідомило Управління освіти Ніжинської міської ради.

«Ой на Івана, ой на Купала – ніжний віночок я виплітала!»,- доносяться дитячі срібні голоси вихованців дошкільного навчального закладу №13 «Берізка», бо початку дня Івана Купала діти чекали з особливим нетерпінням. Як годиться, вони вмилися цілющою водицею з криниці. Кожна з дівчаток намагалася першою добігти до криниці, щоб набрати повне відерце та подивитися на свою вроду. 

Духовна культура нашого народу, його колоритна обрядовість, сакральні традиції, що сягають тисячоліть, має пізнати дитина з наймолодших років – з дошкілля. Висока моральність предків, щира, непідкупна приязнь у стосунках, взаємодопомога, тонкий естетичний смак і, головне - високо поетичний культ пращурів, шанування свого родоводу – все це гідне наслідування нинішніми поколіннями.

Посмакувавши та вмившись купальською водою, дівчатка йшли рвати любисток, чорнобривці та м’яту. Ходили босоніж по росі, «щоб змити всякі хвороби», а росу збирали в пляшечки, щоб нею промивати рани і лікувати очі як вчили їх молоді вихователі Стільник Ю., Христенко Т., Сукач Т., Парубець Ю..
 
Серед майдану дошкільного закладу всі гуртом ставили небувалої краси Марену – найголовніший персонаж свята, а потім прикрашали її рушниками, маленькими віночками і милувалися. А що до купальських віночків, то тут саме літо допомагало їх виплітати - і маки, і соняшники, і цикорій, і деревій, і ніжні троянди з лілеями.

Босі хлопчики і дівчатка, святково вбрані, ніжно виводили купальських пісень, грали в запальні, жартівливі ігри та найбільше їм сподобалося перестрибувати через величезну купу кропиви і різнотрав’я, бо так з прадавніх часів водилося, щоб очиститись дорослі перестрибували через багаття, а малеча - через жалючу кропиву. 

І тут всі були щасливими і сміливими.

А як будуть святкувати Івана Купала дорослі згодом дізнаємось.



















Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: