В Україні підлітки почали наслідувати російський рух "ПВК Редан": що відомо

У Росії наприкінці лютого виник новий молодіжний рух, учасники якого називають себе "ПВК Редан", передає BBC Україна. Абревіатура не пов'язана з військовою діяльністю, а назва виникла на тлі аніме-серіалу Hunter x Hunter, у сюжеті якого є злочинна організація "Геней Редан" з павуками на емблемі. В Україні подібні до російських зібрання підлітків зафіксували 27 лютого. Нацполіція заблокувала 18 каналів та груп, які були створені для "розкручування" руху. Детальніше про це - у матеріалі

У Росії наприкінці лютого виник новий молодіжний рух, учасники якого називають себе "ПВК Редан", передає BBC Україна. Абревіатура не пов'язана з військовою діяльністю, а назва виникла на тлі аніме-серіалу Hunter x Hunter, у сюжеті якого є злочинна організація "Геней Редан" з павуками на емблемі. В Україні подібні до російських зібрання підлітків зафіксували 27 лютого. Нацполіція заблокувала 18 каналів та груп, які були створені для "розкручування" руху. Детальніше про це - у матеріалі

"ПВК Редан" і масові бійки в Росії

Інформація про цю нову субкультуру почала активно розповсюджуватись у медіа та соцмережах після масового затримання підлітків у торгових центрах великих міст Росії.

За даними телеграм-каналу "База", перша бійка за участю членів групи відбулася ще 19 лютого цього року в Москві, на фудкорті в торговому центрі "Авіапарк". Увечері 24 лютого там затримали понад три десятки людей, наступного дня – ще кілька.

За даними російських медіа, ще одна масова бійка сталася у московському торговому центрі "Маркос Молл". Після неї затримано близько 20 підлітків. Про масові бійки за участю підлітків та затримання також повідомляли ЗМІ Казані.

26 лютого в торговому центрі "Галерея" у Санкт-Петербурзі поліція затримала 131 підлітка. Причиною стала бійка між учасником ПВК та групою молодих людей.

У Росії вважають, що за новим рухом стоять "представники недружніх країн".

Зокрема, голова комітету Держдуми РФ з безпеки та протидії корупції Василь Піскарьов заявив, що законодавці та правоохоронні органи мають "детально вивчити ситуацію".

 

"Необхідно розібратися, чи не стоять за новою "модною структурою" представники недружніх країн, єдина мета яких — дестабілізувати ситуацію через нашу молодь", — написав він.

 

Голова російської "Ліги безпечного інтернету" Катерина Мізуліна вимагає заборонити "ПВКРедан" в інтернеті.

Прокоментували субкультуру і в Кремлі. Прессекретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що це "псевдосубкультура зі знаком мінус і нічого хорошого не несе нашій молоді".

"ПВК Редан" в Україні

У великих містах України, зокрема в Києві, Харкові, Житомирі, Львові та Івано-Франківську підлітки, які відносять себе до російської субкультури "ПВК Редан", збирались для масових бійок 27 лютого.

Про це повідомляє пресслужба Нацполіції Харківщини, начальник Слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов, пресслужба поліції Києва, і кореспонденти Суспільного.

27 лютого харківські правоохоронці повідомили, що близько 14:00 на площі Конституції в Харкові зібралась група молодих людей для вчинення масової бійки, щоб підтримати флешмоб, запущений у РФ. Поліція оперативно затримала усіх юнаків і дівчат та доставила до підрозділів поліції для з’ясування усіх обставин.

Начальник Слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов повідомив, що поліція встановила 245 людей, з яких 30 повнолітніх. Серед неповнолітніх 149 хлопців, а дівчат – 66.

У Києві 27 лютого також було попереджено масові бійки за участю підлітків від 16 до 25 років на Печерськ.

"Провокування масових бійок серед молоді та підлітків – це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні", — вважають у столичній поліції.

Також схоже зібрання молоді було напередодні, 27 лютого, в Білій Церкві. Підлітки зібралися поблизу одного з торговельних центрів міста ввечері, близько 20 години. Завдяки присутності поліцейських на місці події будь-яких правопорушень не зафіксовано.

27 лютого близько 16:00 на Михайлівській у Житомирі кореспонденти Суспільного спостерігали зібрання близько сотні підлітків. Як повідомив 28 лютого Департамент освіти Житомира, це були прихильники руху "Редан".

У Львові про бійку в центрі міста повідомили активісти. На місці події було кілька екіпажів поліції, які не дали організувати масові заворушення.

У поліції повідомили, що зібрання підлітків було також в Івано-Франківську. Сутичок не фіксували. Правоохоронці провели "виховну роботу" з деякими підлітками та наразі розбираються у ситуації.

28 лютого у Вінниці прихильники російського молодіжного руху намагалися влаштувати масову бійку. Також неповнолітні збиралися на Полтавщині.

Блогер та викладач японської мови Борис Мороз підтверджує, що першоджерело субкультури японські аніме "Hunter x Hunter", але додає, що російський рух, запозичивши цю естетику, "створив власну революційну ідеологію".

 

"В її серці лежить ідея про те, що неформали, які отримували люлів від гопників та ультрас, можуть зібратися гуртом та самі виписати люлів будь-кому. Тепер купа українських підлітків носить одяг з павуком та цифрою 4 (бо саме такий номер був у героя аніме, якого наслідують) і урізноманітнюють собі дозвілля", — пише Борис Мороз

 

Він вважає, що успіх цієї ідеї в українських підлітків закономірний.

"Українська аніме-спільнота поки що не створила власної ідеології, яка б передбачала щось круте в очах підлітків. Українська аніме-спільнота вже рік концентрується лише на війні. І тут з'являється російська група "Редан" і пропонує ідею, яка допомагає зануритися у романтичне довоєнне життя з розбірками офників та нефорів в естетиці аніме. Вибір 14-річної людини з Франківська чи Полтави тут зрозумілий", — підсумовує Борис Мороз.

Джерело: suspilne.media

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: