Столтенберг погодився скликати засідання Ради Україна-НАТО на прохання президента України

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг оголосив про скликання засідання нещодавно створеної Ради Україна-НАТО 26 липня. Це рішення було ухвалено у відповідь на прохання президента України Володимира Зеленського.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг оголосив про скликання засідання нещодавно створеної Ради Україна-НАТО 26 липня. Це рішення було ухвалено у відповідь на прохання президента України Володимира Зеленського.

Ключовою темою засідання Ради стане обговорення безпекової ситуації у Чорному морі та консультації щодо транспортування українського зерна. Про це заявила речниця Північноатлантичного альянсу Оана Луганеску, пише  DW з посиланням на агенцію DPA.

Луганеску повідомила, що на прохання Києва генсек НАТО скликає засідання нової Ради Україна-НАТО. Метою зустрічі, яка відбудеться на рівні послів, стане  "проведення консультацій щодо останніх подій та обговорення транспортування українського зерна через Чорне море".

З закликом скликати засідання Ради Україна-НАТО напередодні, 22 липня, до Столтенберга під час телефонної розмови звернувся президент Зеленський. Він вважає за необхідне невідкладно зібратися у форматі Ради для кризових консультацій через безпекову ситуацію в Чорному морі.

"Обговорили з паном Столтенбергом наші кроки щодо розблокування і забезпечення сталої роботи "зернового коридору". У нашій співпраці ми перейшли на новий, вищий рівень – рівень Ради Україна - НАТО. І цей механізм може спрацювати", – розповів Зеленський у вечірньому відеозверненні.

У відповідь Столтенберг запевнив, що союзники підтримуватимуть Україну стільки, скільки буде потрібно. Він також наголосив, що після саміту Альянсу у Вільнюсі 11-12 липня "Україна ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше".

"Досягли домовленостей з президентом Зеленським у зв'язку з виходом Росії з зернової угоди. Ми рішуче засуджуємо спробу Москви перетворити продовольство на зброю", – підкреслив Столтенберг. 

Нагадаємо, 17 липня у Москві заявили, що заперечують проти продовження дії "зернової угоди", за якою з чорноморських портів вивозилося українське зерно, зокрема й для потреб бідних країн Африки.

Після цього Росія взялася погрожувати атакувати будь-які кораблі, що прямуватимуть "зерновим коридором" у порти України, а також розпочала атаки на Миколаїв та Одесу, зокрема, спрямовуючи удари на зернову та портову інфраструктуру.

 Приміром, у ніч проти 19 липня війська РФ атакували термінали та портову інфраструктура в портах "Одеса" та "Чорноморськ". Пошкоджень зазнали резервуари та причали Одеського порту, а також зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів: Kernel, Viterra, CMA CGM Group.

Остання з атак відбулася у ніч проти 23 липня.

Росія активізувала атаки по Одесі після заяви про вихід із зернової угоди 17 липня. Джерело: deepstatemap.live

У Зеленського відреагували на погрози Росії атакувати кораблі, зазначивши, що в безперервного російського шантажу є брак реакції світу на погрози. Сам президент зазначив, що "зерновий коридор" не буде у безпеці, якщо ООН не перейде від заяв до жорстких дій.

Натомість у Міноборони України офіційно заявили,  що з 00:00 21 липня розцінюватимуть судня, що прямуватимуть до російських чи окупованих Росією українських портів як потенційних перевізників військових вантажів з усіма відповідними наслідками.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: