З’явився додаток, де можна перевірити, які ліки видають безкоштовно

Міністерство охорони здоров’я презентувало мобільний додаток “Ліки Контроль”, що дозволить пацієнтам перевірити призначені лікарем препарати. Про це повідомляє прес-служба МОЗ

Міністерство охорони здоров’я презентувало мобільний додаток “Ліки Контроль”, що дозволить пацієнтам перевірити призначені лікарем препарати. Про це повідомляє прес-служба МОЗ


Міністерство охорони здоров’я презентувало мобільний додаток “Ліки Контроль”, що дозволить пацієнтам перевірити призначені лікарем препарати.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

"Кожен пацієнт має усвідомлювати, які ліки йому гарантує держава. Він має отримати їх у повному обсязі на увесь курс лікування. Завдяки новому модулю у програмі Ліки Контроль пацієнти зможуть дізнатися, які препарати їм гарантується безоплатно і з'ясувати чи не забули про них сказати у лікарні”, - зазначив заступник міністра Роман Ілик.

Зазначається, що перевірка проходитиме у системі "Національний перелік" - короткому переліку основних безпечних препаратів з доведеною ефективністю, якими лікують найпоширеніші захворювання в Україні. Ліки, що входять у Нацперелік, гарантовані державою, тобто їх отримують пацієнти безоплатно під час лікування у стаціонарі.

Крім того, додаток допомагає дізнатися усі подробиці про потрібні ліки одразу біля аптечного віконця чи у кабінеті лікаря, а саме перевірити, чи входять потрібні пацієнту препарати у програму “Доступні ліки” та до Нацпереліку; знайти дешевші, проте настільки ж ефективні аналоги ліків; ознайомитися з офіційними інструкціями застосування препаратів; перевірити ліки візуально на предмет підробки.

Завантажити цей додаток для смартфону можна у версіях для Android та iOS за посиланням.

За ідеєю цей додаток має спростити життя пацієнтів стаціонару - він просто вводить назву препарату у пошуку, якщо він є у списку, то має бути наданий йому безкоштовно, цього і має вимагати від свого лікаря.

Проте, насправді - не все так просто. Що робити пацієнтам, у яких немає смартфонів. Для них на стінах стаціонарів мають бути списки ліків, які є в наявності в лікарні.

Як не хотіли б, вони не можуть надати усім і усі безкоштовні ліки, свою ситуацію пояснює головлікар. Натомість кажуть, три роки щотижня як викладають на сайті відомості про залишки препаратів. Лише на них й може розраховувати пацієнт.

«Вони призначаються хворим, які поступають по швидкій допомозі. Якщо б було стовідсоткове фінансування, то могли б отримувати усі ліки, всі хворі, які б поступали», - каже головний лікар.  

У МОЗі кажуть, що кожна лікарня, у першу чергу закуповує з цього списку короткий перелік згідно зі своїм профілем. І мусить забезпечити кожного пацієнта. Якщо за препарати з переліку вимагають гроші в лікарні, в додатку одразу ж можна буде заповнити скаргу. 

За матеріалами ТСН
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: