Завантаження ...
banner
banner

Виставка у Будинку книги "11 листопада - День незалежності Польщі"

4 листопада в читальному залі Ніжинської міської центральної бібліотеки відкрилася книжкова виставка «11 листопада – День незалежності Польщі»

4 листопада в читальному залі Ніжинської міської центральної бібліотеки відкрилася книжкова виставка «11 листопада – День незалежності Польщі». В експозиції можна переглянути книги присвячені польській діаспорі Ніжина, побачити портрети відомих польських діячів, ознайомитися з діяльністю Спілки громадян польського походження «Астер», яка уже понад 15 років діє в місті.






Історія поляків у Ніжині налічує не одне століття, саме місто в 1618 – 1648 роках перебувало в складі Польщі, а польський король Сигізмунд ІІІ надав Ніжину Магдебурзьке право. Сьогодні поляки є однією з найактивніших національних громад міста. Активно діє Спілка «Астер», президент якої Фелікса Бєлінська організовує безліч культурних заходів – збудовано греко-католицький собор Петра і Павла, впроваджено викладання польської мови у 16-й школі та університеті, організовано ансамбль «Гвяздечка» та багато іншого.

В 1795 році Річ Посполита, до того одна з наймогутніших держав Східної Європи, була розділена між Росією, Пруссією та Австрією. Поляки на 120 років втратили свою державу, незалежність і єдність. 11 листопада 1918 року польські національні загони роззброїли німецький гарнізон Варшави, цей день став початком нової Польщі і, відповідно, Днем незалежності.

Як і Україна сьогодні, Польща тоді була змушена вести 3- річну війну з Радянською Росією за свою незалежність і перемогла.

Виставка присвячена Дню незалежності Польської Республіки триватиме до 11 листопада у Будинку книги

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: