Завантаження ...
banner
banner

Вітаміни з грядки, або Яка зелень найбільш корисна для нашого здоров’я

Факт, що зелень корисна, не викликає сумнівів.

Факт, що зелень корисна, не викликає сумнівів. Та чи знаєте ви, якими саме речовинами багата кожна така культура та які існують нюанси її споживання? Розказуємо про все по черзі.

Якщо коротко, будь-яка зелень містить у своєму складі багато клітковини, фолієву кислоту, магній, вітамін С у високій концентрації та бета-каротин. Що це значить? Розглянемо конкретні приклади.

Чим корисний шпинат

Дієтологи зазначають, що ця рослина багата білком, вуглеводами та комплексом вітамінів, що сприяє детоксикації організму. Ще один важливий мікроелемент у складі шпинату — залізо. Речовина впливає на рівень гемоглобіну та насичує кров киснем. Щоб отримати максимальну користь від зелені, її краще приготувати: термічна обробка посилює біодоступність названих речовин. Те саме можна сказати про поєднання шпинату з жирами, морквою та продуктами з високим вмістом кальцію: сирами, йогуртом, кунжутом.

Кому варто їсти щавель

Саме ця рослина — джерело щавлевої кислоти, біотину, бета-каротину, вітамінів групи В, а також С, Е, К. Регулярне вживання щавлю допоможе побороти авітаміноз, анемію, нормалізувати травлення при гастриті, вивести зайвий холестерин та підтримувати м’язи в тонусі. Зелень можна додавати до перших страв, свіжий сік використовують для детоксикації.

Кінза для здоров’я шкіри

Зелень вживають свіжою та після термічної обробки, користь відчутна в обох випадках, проте смак дещо різниться. Натуральна харчова добавка стимулює активну роботу мозку та уповільнює природні процеси фотостаріння шкіри. Кінза ідеально поєднується зі стиглими помідорами, баклажанами чи горіхами.

Про користь кропу

Рослина багата амінокислотами, фітонцидами, ефірними та жирними оліями, вітамінами, мікроелементами. Цікаво, що корисні властивості мають як стебла, так і насіння, навіть корінь. Періодичне вживання кропу підвищує імунітет та допомагає організму більш ефективно протистояти вірусам. Добавка відмінно пасує до риби, морепродуктів.

Додайте петрушку у свої страви

Це чудове джерело вітамінів, необхідних для здоров’я кісток та гостроти зору, потужних антиоксидантів. Петрушка має антибактеріальні властивості та позитивно впливає на роботу серця. Регулярно додавайте спецію до салатів, аби знизити ризик появи онкологічних захворювань.

Як вживати зелень

Як бачимо, кожна культура має свої властивості, та об’єднує їх одне — низька калорійність і висока концентрація корисних речовин. До того ж практично всю зелень можна вирощувати в горщиках прямо на власній кухні. Замовляйте насіння кропу, петрушки чи інших рослин в інтернеті, аби згодом мати до страв приправи з власного підвіконня.

Додавайте листя та стебла в салати, готуйте насичені соуси, супи, смузі. Міксуйте з м’ясом, рибою, овочами, злаками — варіантів безліч, головне — знайти свій. За необхідності зелень можна засолити, висушити чи заморозити, аби при потребі надати будь-якій страві довершеного аромату завдяки натуральним приправам.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: