Завантаження ...
banner
banner

Копрограма та інші види дослідження калу

На основі аналізу калових мас – біологічного матеріалу з вмістом мікроорганізмів, частинок їжі, пігментів та часточок епітелію можна отримати необхідну та цілісну інформацію про стан здоров’я людини, зокрема щодо розвитку патологій кишечника.

Одним із найбільш поширених видів аналізу калових мас є копрограма, за допомогою якої можна визначити патології та захворювання, що присутні та розвиваються в шлунку, кишківнику, печінці, жовчному міхурі чи підшлунковій залозі.

Види досліджень калу та їх інформативність

Медичні дослідження калових мас одночасно з аналізом крові та сечі дозволяють медикам отримати додаткову інформацію щодо стану здоров’я пацієнта та продуктивності функціонування найбільш важливих органів людини. Вміст калових мас є віддзеркаленням процесів, що проходять у внутрішніх органах та в цілому в організмі людини та дозволяє медикам, в тому числі діагностувати онкологічні захворювання та визначити ефективність лікування тих чи інших хвороб. 
Окрім копрограми (загального аналізу калу) в медичній лабораторії «НІКОЛАБ» проводять аналіз калу:

  • на реакцію Грегерсена (наявність прихованої крові);
  • на можливу присутність лямблій та яєць гельмінтів;
  • методом зішкрібу на наявність яєць гостриків (ентеробіоз).

Окрім того, на сайті лабораторії nikolab.com.ua можна зареєструватися для здачі аналізів калу на кальпротектин та панкреатичну еластазу калу. Всі перелічені види аналізу калових мас будуть результативними тільки за умови дотримання пацієнтами певних правил та застережень, що передують здаванню аналізів.

Як правильно відібрати зразки калових мас

Калові маси для подальшого аналізу необхідно відбирати зранку, після сну, з різних частин калу (для більшої інформативності). Відібрані зразки необхідно помістити в заздалегідь підготовлений контейнер, закрити кришкою та доставити в лабораторію не пізніше однієї-двох годин. Для отримання зразків калу не слід користуватися клізмою чи проносними засобами, які можуть впливати на склад калових мас.
Окрім того, перед здачею аналізу пацієнтам:

  • не слід вживати медикаментів з вмістом заліза та бісмута, антибіотиків та проносних препаратів;
  • варто обмежити споживання специфічних та екзотичних страв, жирних гострих і копчених продуктів;
  • за два дні до терміну здачі перестати споживати помідори та столовий буряк, а також продукти, до складу яких входять природні та хімічні барвники.

 Під час процесу відібрання зразків калових мас до них не повинна потрапити вода чи сеча.   

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: