Завантаження ...
banner
banner

Тактичні трекінгові кросівки – особливості вибору зручного взуття для екстремальних ситуацій

При певних умовах експлуатації звичайні кросівки не можуть дати достатнього рівня захисту, бути зручними чи досить надійними для довготривалого використання.

Тому з'явився новий різновид взуття, що отримав назву тактичні чи трекінгові кросівки. Їх конструкція та матеріали розраховані на екстремальні умови використання. Але при виборі такого взуття слід дотримуватись особливих правил.

Кому потрібні трекінгові кросівки

Трекінгові кросівки - це взуття для спорту, військових, поліції, а також людей, що ведуть активний спосіб життя. Фактично, це перехідний різновид взуття між спортивними кросівками та трекінговими черевиками. Як правило, вони бувають літніми та демісезонними. Міські та досить легкі, але при цьому мають високу зносостійкість, додатковий захист та посилений рельєф підошви.

Критерії вибору

Тактичні кросівки повинні відповідати наступним вимогам, щодо конструкції:

  • Підошва - один з ключових факторів, що відрізняє такий тип екіпіровки. Повинна забезпечувати максимально надійне щеплення з поверхнями різного типу: волога та суха трава, земля, глина, каміння тощо. Частіше за все складається з декількох шарів, які з одного боку, забезпечують належну амортизацію, а з іншого - достатню жорсткість та міцність. У якості матеріалу виготовлення може використовуватись синтетичний каучук чи поліуретан, що мають різні рівні в'язкості.

  • Устілка. Це надзвичайно важливий елемент мілітарі взуття. При великих навантаженнях на підошву та стопи устілки повинні мати анатомічну форму. Матеріал виготовлення повинен бути "дихаючим", тобто мати високу паропроникність, щоб відводити вологу від стопи. Це дозволить запобігти надмірному зволоженню та появі мозолів, попрілості та пухирів. Устілка зроблена зі спіненого матеріалу забезпечує додаткову амортизацію при ходьбі, а також інших більш навантаженнях: стрибки, удари й т.п.

  • Мембрана. Використовується у взутті, що входить в тактичне та військове спорядження, яке експлуатується в умовах вологого та жаркого клімату. Забезпечує інтенсивний обмін повітря, але при цьому не пропускає вологу всередині взуття.

  • Верхня частина. Може бути виготовлені з різних матеріалів починаючи від натуральної шкіри закінчуючи штучною екосистемою та водонепроникними текстильними тканинами. Вибір конкретного матеріалу повинен проводитись на основі режиму експлуатації, що передбачається. Чим у більш вологих умовах буде використовуватись тактичне взуття, тим більше синтетичних матеріалів має бути у його складі. Такі матеріали забезпечують максимальну водонепроникність та при цьому швидко сохнуть при промоканні.

  • Вага. Одна з найбільших переваг тактичних кросівок перед черевиками аналогічного призначення. Але слід відзначити, що більш надійні та довговічні моделі з натуральної шкіри будуть значно кращими ніж легкі кросівки з синтетичних мембран для літніх походів.

Вибираючи конкретну модель слід звернути увагу на якість швів, наявність люверсів чи петель на місці кріплення шнурівок, посилення передньої частини й таке інше.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: