Завантаження ...
banner
banner

Чи можна вагітним пити каву

Кожна дівчина після заміжжя мріє стати мамою, народити здорову дитину – продовжувача роду людського. Після підтвердження вагітності, яку засвідчують дві смужки на тесті, жінка починає розуміти, що її життя кардинально змінилося і відтепер вона окрім власного життя та здоров’я є відповідальною за життя дитини, що перебуває в утробі матері.

В період вагітності необхідно дотримуватись певних правил та застережень щодо харчування, ретельно стежити за станом здоров’я, особливо на перших триместрах вагітності, коли існує велика загроза викидня.

Споживання кави під час вагітності. За і проти

Організм кожної жінки, особливо в період вагітності, є абсолютно унікальним тому будь-які рекомендації щодо особливостей харчування вагітної та вживання нею напоїв на кшталт кави, можуть бути дієвими тільки після відповідних консультацій з лікарем. Поряд з цим неодноразові дослідження поважних інститутів та медичних експертів питання «чи можна вагітним пити каву?» підтверджують, що щоденне вживання 20 мг кофеїну, який міститься в одній-двох чашках кави, не спричиняє жодної шкідливої дії на здоров’я матері та дитини, що перебуває в утробі.

Крім того, щоденне споживання кави в невеликій кількості позитивно впливає на організм матері завдяки:

  • дії кофеїну, який після потрапляння в кровоносну систему пришвидшує вивільнення дофаміну – гормону щастя, який відіграє позитивну роль у підвищенні працездатності та настрою;
  • викиду адреналіну, який сприяє відчуттю бадьорості, змушуючи серце до пришвидшеного биття і як результат – до підвищення кровоносного тиску;
  • підвищенню концентрації та уважності, сприянню більш м’якому пробудженню.

Кава здатна виконувати сечогінну дію, водночас вона протипоказана вагітним жінкам, що схильні чи хворіють на цукровий діабет чи гіпертонію.

Корисні властивості кави для вагітних жінок

Завдяки корисним властивостям кофеїну, що міститься в каві, її щоденне споживання вагітними жінками в помірній кількості – 1 чи 2 чашки на день, підвищує настрій, бадьорість та працездатність жінок, вагітність яких може призводити до частої втомлюваності та перепадів настрою. Зміни гормонального фону, що відбуваються на тлі вагітності, можуть спричиняти легку депресію і саме чашка кави, особливо зранку, здатна подолати ці негативні прояви.

Кава зранку бадьорить, що вкрай важливо для гарного початку робочого дня. Якщо у вагітної жінки немає протипоказань щодо вживання кави, а після її споживання вона не відчуває жодних дискомфортних відчуттів, не варто відмовляти собі в задоволенні посмакувати чашечкою кави (чи двох впродовж дня). Смачного і будьте завжди здорові!  

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: