Завантаження ...
banner
banner

В Україні наближається зима: про підготовку до опалювального сезону у VS Energy

Залежність від російського газу створила значні проблеми країнам Європи. Через це в Україні почали звертати увагу на інші джерела енергії, як-от електрика.

Тож очікувано, що її споживання цієї зими збільшиться. Уряд попередив українців, що цього року умови будуть жорсткішими. Чотири атомні, велика кількість теплових, 15 гідростанцій мали б створити надійну подушку безпеки.

Однак терористичні атаки агресивного сусіда внесли корективи. Лише у вересні прем’єр-міністр Денис Шмигаль говорив про готовність до сезону майже на 90%, а нещодавно міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов зазначив, що йдеться лише про 16 регіонів. Попри готовність виділити 70 млн євро допомоги, що заявили Нідерланди, та перераховані Європейським інвестиційним банком 550 млн євро це змушує населення активно залучитися до підготовки власних осель до холодів. Тож чи вистачить електроенергії для забезпечення споживачів упродовж зимового сезону та що для цього зроблено у VS Energy

Як ВС Енерджі Інтернешнл Україна готується до опалювального сезону

Про наміри VS Energy дати гідну відповідь окупантам на агресію заявив її гендиректор Ігор Судак: «Розуміючи, що цієї зими слід очікувати збільшення електроспоживання на побутові потреби споживачів, наші компанії з підвищеною увагою підходять до питань забезпечення готовності розподільної мережі та резервів». Як повідомляє керівництво, в умовах підвищеного навантаження на електромережі працівники здійснюють моніторинг їхнього стану та уточнюють обсяги робіт. Зокрема, закупили нові машини для ремонтних бригад, створили запаси матеріалів та обладнання. Активні роботи ведуться в п’яти обленерго, що входять до групи ВС Енерджі.

Як готується до сезону опалення Херсонобленерго

Наразі частина регіону в окупації. У місцях проведення активних бойових дій мережі зазнали значних пошкоджень. Обладнання, транспорт, нерухомість, лінії електропередач знищили або розікрали. За попередніми підрахунками сума збитків підприємства, спричинена російськими обстрілами та вторгненням, становить понад 2 млрд грн. Офіс Херсонобленерго перебуває під владою окупантів, тож довіряти інформації, яка звідти надходить, складно. Встановити реальний обсяг руйнувань неможливо.

Проте на звільненій території на заклик військової адміністрації області тривають відновлювальні роботи. Зараз відбувається підготовка та комплектація бригад, постачання матеріалів, створення нових центрів обслуговування.

Як готується до сезону опалення Житомиробленерго

Позаштатні ситуації створили додаткове навантаження на електромережі. Тож АТ Житомиробленерго закликає населення не вмикати масово енергомісткі прилади. Водночас на підприємстві створили додаткові бригади для ремонту, опрацювали заходи щодо застосування резервних схем живлення. Не забувають і про виконання інвестиційних програм. До грудня має бути реконструйовано 100 км мереж, оновлено підстанції, розподільчі пункти. Задля зниження ризику аварійних відключень майже 1,2 тис. км ліній розчищено від гілок.

Як інвестор Житомиробленерго запланувало витрати приблизно 289 млн грн. У рамках співпраці з місцевими органами влади службовці підприємства увійшли до складу штабів, що здійснюють контроль за підготовкою до опалювального періоду.

Як готується до сезону опалення Кіровоградобленерго

Щоб забезпечити гідні умови в осінньо-зимовий період, підприємство регулярно обслуговує електромережі та ремонтує їх. Так, силами працівників ПрАТ Кіровоградобленерго повернули до роботи:

  • низка вимикачів;
  • десятки силових трансформаторів;
  • підстанції;
  • повітряні лінії, що потребували розчищення.

Розуміння власної відповідальності стимулює технічні служби та підрозділи оперативно усувати дефекти та підтримувати нормальний режим роботи. Тож якість та надійність постачання електроенергії споживачам області гарантовано.

Як готується до сезону опалення Чернівціобленерго

Зважаючи на складну зиму, що очікує мешканців регіону, працівники:

  • здійснюють огляди;
  • розширюють пропускну здатність мереж;
  • розробляють плани резервного забезпечення.

Цього року в капітальні ремонти Чернівціобленерго вклало понад 10 млн грн. Було ухвалено рішення збільшити обсяг аварійних запасів на 30%. За планом у разі позаштатної ситуації буде залучено 507 робітників та використано техніки в кількості 95 одиниць. Для забезпечення стійкості та надійності на підприємстві запланували заходи щодо недопущення тривалих відключень.

Як готується до сезону опалення Рівнеобленерго

Керівництво товариства повідомляє про активне розгортання робіт. Мета ― сприяти зниженню аварійності та підвищенню надійності. З урахуванням прогнозованого перебігу опалювального сезону складено план заходів щодо:

  • підвищення ефективності функціонування;
  • запобігання аварійним відключенням;
  • оперативного реагування на російську агресію та пошкодження внаслідок погодних умов.

З початком війни ПрАТ Рівнеобленерго не припиняє інвестиції в реконструкцію. Упорядковано понад 900 км мереж, майже 90 трансформаторів, 65 підстанцій та розподільчих пунктів. Більшу частину ліній із запланованих 1650 км уже модернізували.

Як користуватися електроприладами під час воєнних дій

Обов’язок кожного громадянина ― не допускати створення аварійних ситуацій. Правила безпеки поводження з побутовими пристроями актуальні в будь-який період:

  1. Не користуйтеся несправними приладами.
  2. Не наближайтеся до пошкоджених ліній.
  3. Не вмикайте до однієї розетки декілька видів техніки.
  4. Перевірте, чи відповідає її потужність дозволеній у будинку.
  5. Використовуйте якісне обладнання, придбане в офіційних точках.
  6. Перевіряйте вимикачі та розетки, покидаючи житло.
  7. Не створюйте зайве навантаження на мережі, споживайте енергію ощадливо.

Під час повітряних тривог не забувайте зупиняти постачання електрики до вашої оселі, щоб у разі влучання не сталося коротке замкнення. Перебуваючи в укритті не користуйтеся приладами, через які може розповсюджуватися пожежа.

Як Житлобуду підготуватися до опалювального сезону

До початку зими керівні компанії в багатоквартирних будинках мають:

  1. Перевірити, чи не потребують ремонту електричні кабелі, щитки.
  2. Замінити проблемні ділянки.
  3. Провести утеплення будинку.
  4. Поглянути на справність запірної арматури.
  5. Організувати тимчасовий прихисток для обігріву на випадок аварійної ситуації.

Зверніть увагу на цілісність теплоізоляції на трубах у підвалах та на горищах. Це не дасть змогу замерзнути системі та позбавить втрат.

Як мешканцям підготуватися до опалювального сезону

Наразі уряд не планує підвищувати тарифи на комунальні послуги та планово від’єднувати споживачів за борги. Проте потрібно пам’ятати, що своєчасна оплата допоможе обленерго створити запаси матеріалів та обладнання, щоб утримувати електромережі в справному стані. Тож за можливості ліквідуйте всі борги.

Оскільки цьогоріч мінімальна температура в домівках буде 180С проти 220С, що підтримувалася минулими сезонами, населення має підготуватися до надскладних умов. Також треба врахувати, що в разі враження об’єктів інфраструктури ремонтним бригадам знадобиться деякий час, щоб подолати наслідки. Тому зимовий одяг, м’яке та зручне домашнє взуття, теплі ковдри, додаткові обігрівачі мають бути в кожній родині. У приватних будинках необхідно подбати про альтернативні джерела опалення.

Як економити на використанні електрики

Енергетики радять:

  1. За можливості позбудьтеся старої техніки, що споживає багато електрики, купуйте прилади класу А+ та вище.
  2. Встановіть 2-тарифний лічильник та вмикайте бойлери, пральні, сушильні, посудомийні машини тощо з 23.00 до 7.00, коли ціна знижена. Завантажуйте їх на повну.
  3. Придбайте енергоощадливі лампочки, протирайте їх від пилу задля збільшення яскравості.
  4. Не освітлюйте приміщення, у яких нікого немає, звертайте увагу на вимикачі.
  5. Відсуньте холодильник від джерел тепла, стежте за нормальною температурою в приміщенні, не кладіть гарячу їжу, щоб не змушувати прилад посилено працювати.
  6. Видаляйте накип з електрочайника, не заливайте багато води.
  7. Вичищайте мішок для збору пилу в порохотязі до того, як він заповниться на 1/3.
  8. Вимикайте прилади та електроніку з розетки, у режимі очікування вони споживають енергію.

Необхідно відмовитися від усіх нелегальних способів економити на комунальних платежах. Вони не лише підвищують навантаження на мережі, а й тягнуть за собою відповідальність.

Загальні правила утеплення квартири для економії тепла та електроенергії на обігрівачах

Щоб не опалювати вулицю, необхідно встановити пластикові вікна, двері з ущільнювачами. Викладіть на горищі дах мінеральною ватою. На фасаді встановіть пінопласт.

Тож відповідь ВС Енерджі на терористичні атаки ― максимально можлива готовність ліквідувати їхні наслідки. Планомірна робота, дотримання інвестиційної програми, формування запасів та підготовка бригад ― це те, що протиставить група компаній. Однак тут зазначають, що потребують допомоги населення, щоб подолати складні часи.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: