Завантаження ...
banner
banner

Інновація НАСА: доставка вантажів на земну орбіту

Людство продовжує вивчати космічні простори та постійно вигадує нові способи полегшення цієї задачі. Тому немає нічого дивного в тому, що експерти галузі все активніше займаються способами поліпшення життя та діяльності дослідників на орбіті, розробляючи варіанти їх забезпечення.

Однією з нестандартних концепцій, що дозволяє налагодити логістику між Землею і космосом, став проект НАСА, що має забезпечити доставку вантажів на орбіту. Йдеться про величезну рогатку, яку планується запустити в експлуатацію вже 2025 року.

Принцип дії винаходу

Цікаво, що сучасні технології дозволяють створювати дійсно дивовижні речі, і це не складніше, ніж знайти казино без паспорта, де не треба верифікуватися для виведення виграних коштів. Мета нетривіального логістичного проекту також міститься в полегшенні − прагненні швидко відправляти на орбіту корисні вантажі. НАСА вважає, що така доставка буде економічною, адже не передбачає використання палива, що при традиційних пусках є дуже затратним процесом.

Працюватиме гігантська рогатка наступним чином:

  1. Невелика ракета з вантажем закріплюється на кінці величезного кронштейна, що поміщається у круглу вакуумну камеру.
  2. «Рука» починає обертатися, поступово пришвидшуючись до максимального показника 8000 км/годину.
  3. Вантаж знімається з важеля, що крутиться, через вертикальну вихідну трубу, проходить через нижній шар атмосфери та входить в стратосферу.
  4. Запускається ракетний двигун, що виводить супутник із вантажем безпосередньо на орбіту.

Як стверджують фахівці, такий спосіб запуску вантажів допоможе не економити більше 70% палива та конструкцій, що необхідні для створення та функціонування звичайної ракети. Тобто використання системи зменшить витрати на доставку вантажів з десятків мільйонів до півмільйона доларів. Логічно, що НАСА зацікавлене в успішній реалізації концепції. Контракт на проведення випробувань проекту вже підписано, і перший етап вже успішно пройшов у пустелі Нью-Мексико.

Цілі випробувань

Головна мета випробувань − точно з'ясування, чи зможе чутливе наукове обладнання, що буде перебувати на борту ракети, витримати потужність земної гравітації. На сьогодні немає точної інформації про висоту польоту, але відомо, що попередні запуски передбачали досягнення об'єктами понад 7,5 км. Вважається, що обладнання витримає навантаження. Результати випробувань зацікавили не тільки НАСА, а й низку інших компаній, наприклад Outpost, що займається доставкою супутників.

Ціллю дослідників є аналіз отриманої інформації та результатів. Дані, зібрані в ході льотних випробувань, стануть безцінними для НАСА. Адже вони будуть використані для подальшого розвитку системи орбітального запуску. Якщо випробування пройдуть успішно, можна розраховувати на стійкий, недорогий, швидкий та високопродуктивний доступ до космосу.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: