Завантаження ...
banner
banner

Виробництво електричної енергії з ВДЕ – українські перспективи

Бурхливі події останніх років підтвердили єдино правильний шлях країн Європейського Союзу (і не тільки) на диверсифікацію ринку енергоносіїв, обмеження споживання енергоресурсів, що виробляться за допомогою невідновлювальних джерел енергії на кшталт природного газу, нафти та викопного вугілля та перехід на альтернативні (відновлювальні) джерела виробництва електричної енергії. Європейською комісією, як інформує в своїй статті глава біржового комітету Української енергетичної біржі О. Дубовський, рекомендовано країнам Європейського Союзу прискорити перехід на чисті види електроенергії задля кардинального реформування поточного ринку електроенергії та зменшення попиту на викопні (невідновлювальні) джерела енергії.

Особливості післявоєнного енергетичного сектору

Виконання четвертого Енергопакету Європейської комісії, до імплементації якого долучилася і наша держава, передбачає зведення до нуля викидів діоксиду вуглецю (СО2) до 2050 року, при тому що цей показник вже до 2030 має бути меншим на 65 відсотків в порівнянні з об’ємами викидів СО2 в 1990 році, а частка використання відновлювальних джерел енергії має становити до 25 відсотків від об’єму енергетичного балансу країн ЄС.

До повномасштабного вторгнення ерефії в лютому 2022 року, Україна входила до лідерів серед країн за темпами зростання використання відновлювальних джерел енергії, в першу чергу завдяки державній програмі «зеленого тарифу», яка має як свої переваги такі і певні недоліки, пов’язані з перехресним субсидіюванням зеленої енергетики.

Саме тому Україна змушена вишукувати інші альтернативні шляхи для стимулювання виробництва чистих видів електроенергії, в тому числі шляхом зменшення впливу окремої програми CBAM, якою передбачено спеціальний режим регулювання ввезення на територію країн ЄС певних видів товарів, процес виробництва яких пов’язаний з надмірним викидом діоксиду вуглецю (парникового газу).  

Шляхи та заходи щодо імплементації четвертого Енергопакету

Відповідно до заходів щодо імплементації четвертого Енергопакету наша держава:

  • вживає певних заходів щодо розробки належного механізму для видачі та обігу державних гарантій, що визначатимуть походження електричної енергії, виробленої з використання відновлювальних джерел енергії та/або біометану;
  • працює над запровадженням електронних сертифікатів, які підтверджуватимуть виробництво електроенергії саме з використанням ВДЕ;
  • приступає до створення спеціального реєстру походження електричної енергії, за наповненням якого буде слідкувати НКРЕКП.
Зазначені заходи максимально наближені до моделі, яку вже впровадили європейські країни та відповідатимуть вимогам єдиного стандарту, чинного в країнах Європейського Союзу.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: