Завантаження ...
banner
banner

Стратегії поліпшення кредитної історії для отримання кредиту

Що таке кредитна історія? 

Інформація стосовно всіх кредитів, які бере позичальник в Україні, зберігається у спеціальних базах даних. Така інформація, що містить відомості про тип, суми, терміни позик, а також про кредиторів і виплати, називається кредитною історією (КІ). Кредитне досьє зберігається у кредитних бюро (найбільші бюро в Україні — УБКІ, ПВБКІ, БКІ УКБ та інші).

Навіщо потрібна кредитна історія?

Інформацію про виплачені й поточні позики вивчають кредитори під час видачі нових кредитів. Куди б ви не звернулися — до банку чи мікрофінансових компаній, таких як LoviLave, — будьте впевнені, що перед ухваленням рішення про видачу позики перевірятиметься ваша кредитна історія. Ця інформація дає кредиторам змогу оцінити платоспроможність і дисциплінованість клієнта. Подаючи заявку на кредит, позичальник автоматично надає дозвіл на ознайомлення зі своєю КІ — без цього запит не розглядатиметься.

Якою може бути кредитна історія?

У людини, яка бере позику вперше, кредитна історія відсутня — досьє починається після оформлення першого кредиту. У клієнтів, які активно користуються позиками і при цьому своєчасно та повною мірою виконують усі фінансові зобов’язання, КІ позитивна. 

Якщо ж позичальник допускає прострочення, якщо збираються борги, кредитна історія негативна, рейтинг низький. Оформити новий кредит з поганою кредитною історією проблематично. Наприклад, у банках у 99% випадків позичальник отримає відмову.

Що робити з поганою кредитною історією?

Видалити поточну кредитну історію з баз даних неможливо — її можна лише виправити. 

Зверніть увагу: коли кредитор відмовляє у видачі позики, він не пояснює причин такого рішення, а причиною може бути не лише негативна КІ, а й певні помилки. Для початку варто перевірити своє досьє — це можна зробити, звернувшись до одного з кредитних бюро (один раз на рік вони надають відомості безкоштовно). Так ви точно знатимете про стан свого кредитного рейтингу.

Якщо рейтинг низький, а КІ зіпсована, потрібно вжити таких дій:

  • Вчіться планувати доходи й витрати: прагніть, щоб регулярні витрати становили не більш ніж 60–80% доходів. Мінімізуйте незаплановані, спонтанні купівлі.
  • Розберіться з поточними боргами, постарайтеся поступово зменшити борговий баланс, стежте за термінами виплат, не допускайте затримок у внесенні платежів. Якщо якісь виплати стають непідйомними, зверніться до кредитора з проханням продовжити термін виплат або провести реструктуризацію.
  • Якщо потрібно взяти нову позику, а в банках відмовляють, зверніться до МФО. Наприклад, у LoviLave готові видати мікрокредит клієнтам і з поганою кредитною історією. Декілька таких, навіть невеликих, позик, виплачених вчасно, позитивно впливають на кредитний рейтинг і допомагають поступово поліпшити кредитну історію.

За умови грамотного використання кредит може стати корисним фінансовим інструментом, який допоможе в непередбаченій ситуації або дасть можливість мати відчутний економічний зиск. Якщо ж ставитися до кредитів безтурботно, не прораховуючи всіх майбутніх витрат, пов’язаних із виплатами, можна зіпсувати репутацію і стикнутися з фінансовими труднощами.     

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: