Завантаження ...
banner

Катаракта – наскільки це захворювання небезпечне?

Природною лінзою в очах служить кришталик, який заломлює промені світла та пропускає їх до сітківки. Здоровий кришталик завжди повністю прозорий. Але з деяких причин він може частково чи повністю помутніти та перестати пропускати світло. Такий незворотний процес – це і є катаракта. При цьому захворюванні зір поступово стає все гіршим, а без лікування його взагалі можна позбутися. Безболісне й ефективне лікування катаракти у Києві виконують досвідчені офтальмологи «Центр Ока».

Симптоми катаракти

У перекладі з давньогрецької kataraktes означає «водоспад». Людина, хвора на катаракту, дивиться на навколишній світ ніби через запітніле скло чи пелену – це найперший прояв захворювання. Поступово з’являються інші симптоми:

  • знижується гострота зору, все сприймається розпливчасто та з каламутними плямами;
  • підвищується чутливість до яскравого освітлення, а в сутінках гострота зору втрачається;
  • порушується сприйняття кольорів, усе навкруги набуває жовтуватого відтінку;
  • втрачається здатність до предметного зору: видно тільки світло та силуети.

Важко сказати, як швидко розвивається катаракта. Це індивідуальний процес, який може розтягнутись у часі від кількох місяців до декількох років.

Класифікація захворювання

Фахівці «Центр Ока» пояснюють, що залежно від місця розташування помутніння кришталика виділяють задньокапсулярну та передньокапсулярну катаракту. При повному помутнінні кришталика діагностують тотальну (повну) катаракту, при помутнінні тільки у вигляді крапель – неповну.

Якщо брати до уваги стадію захворювання, можна визначити такі види катаракти:

  1. Початкову. Кришталик має незначні помутніння, які ще не призвели до важких проблем із зором.
  2. Незрілу. Кришталик набув сірувато-білого відтінку, гострота зору зменшилась.
  3. Зрілу. Кришталик рівномірно помутнів, зір значно погіршився.
  4. Перестиглу. Зіниця ока повністю поміняла колір і набула білого, сірого чи біло-жовтого кольору. Це запущена стадія, на якій людина втрачає зір і може лише відчувати світло.

Також існує класифікація катаракти залежно від причин, що призвели до її виникнення. Наприклад, як наслідок травми чи операції на органах зору з’являється травматична катаракта. Існує тип захворювання, що викликається різноманітними супутніми проблемами: порушенням метаболізму, змінами в ендокринній системі, авітамінозом, анемією.

У 90% випадків катаракта розвивається в людей похилого віку. Через природний процес старіння в органах зору змінюються обмінні процеси, в результаті чого кришталик мутніє. Проте катаракта буває не тільки віковою – вона може з’явитися в будь-якому віці. Є навіть вроджена катаракта.

Методи лікування

Офтальмологи «Центр Ока» пояснюють: єдиним дієвим методом лікування катаракти у Києві, як і в будь-якому іншому місті та країні, є операція.

Найбільш успішною методикою вважається застосування ультразвукової факоемульсифікації. Під час операції уражений кришталик дроблять і видаляють, а на його місце встановлюють інтраокулярну лінзу (ІОЛ). Лікування катаракти цим способом займає 15-20 хвилин і відбувається без загального наркозу, тільки під дією знеболювальних крапель. Травматичність під час такої операції мінімальна, немає жодного впливу на інші тканини органів зору.

В госпіталізації нема потреби, а перелік післяопераційних обмежень зовсім невеликий: уникати різких нахилів, не перенапружувати очі та захищати їх від яскравого сонячного світла.

Профілактика катаракти

Оскільки патологія не завжди є наслідком вікових змін в організмі, потрібно уникати факторів ризику. Варто звернути увагу на такі рекомендації:

  • в раціоні мають бути продукти, в яких у великій кількості містяться корисні для органів зору вітаміни;
  • очі треба берегти від впливу УФ-променів;
  • під час довготривалої роботи за комп’ютером потрібно виконувати вправи, користуватися зволожувальними краплями та захисними окулярами для очей.

Існує ще одне важливе правило профілактики, за дотримання якого можна на ранньому етапі провести лікування катаракти у Києві та запобігти серйозним ускладненням. Для цього слід регулярно проходити огляд в офтальмолога, наприклад, у клініці «Центр Ока».

Записатись на діагностику зору можете за посиланням: https://centeroka.com.ua/uk/posluhy/konsultaciia-ta-diagnostika-zoru

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: