Завантаження ...
banner

Особливості використання та переваги міжрядного культиватора

Ефективний догляд за посівами сільськогосподарських культур полягає у необхідності знищення бур’янів у міжряддях, руйнуванні грунтової кірки та розпушування верхнього шару грунту задля зменшення випаровування вологи. Для проведення міжрядного обробітку грунту необхідно купити міжрядний культиватор, використання якого дозволить відчутно збільшити урожайних окремих культур, в тому числі завдяки підгортанню рослин та насипанню захисних смуг біля коренів (підгортання сприяє появі додаткових коренів та водночас перешкоджає росту бур’янів в межах захисної зони рядка).

Функціональні особливості міжрядного культиватора

Проведення міжрядної культивації з використанням просапних (міжрядних) культиваторів, дозволяє знищувати сходи бур’янів, що з’являються у міжряддях та перешкоджають росту сільськогосподарських культур та водночас призводить до проростання насіння бур’янів, що певний час зберігалося в верхніх шарах грунту, тому вказаний агротехнічний захід потрібно проводити багаторазово.   

Робочим органом культиватора є спеціальні секції з плоскорізними лапами-бритвами (за потреби можуть використовуватися підгортачі та/або борони (ротаційні чи пружинні). Використання підрізувальних лап, які можуть бути стрілчастими плоскорізними або стрілчастими універсальними, дозволяє міжрядному культиватору під час культивації не перевертати верхній шар грунту, проте забезпечує повне зрізання коренів 85-90% бур’янів. Таким чином застосування міжрядного культиватора суттєво зменшує витрати на придбання та використання гербіцидів, а в деяких випадках дозволяє повністю відмовитися від використання хімічних препаратів для боротьби з бур’янами, забезпечуючи виробництво екологічно чистої органічної продукції.

В сучасних моделях міжрядних навісних культиваторів передбачена можливість регулювання ширини обробітку міжрядь в межах 45-75 см в залежності від виду сільськогосподарських культур (регулювання здійснюється за допомогою пересування стійок, які не мають болтових кріплень).

Конструкція міжрядного навісного культиватора

Міжрядними навісними культиваторами КПН-4,2 або КПН-5,6 зазвичай проводять обробіток міжрядь в посівах соняшнику та кукурудзи. Такі типи культиваторів:

  • можуть бути шестирядковими (КПН-4,2) або восьмирядковими (КПН-5,6) та за один прохід розпушувати міжряддя на ширині відповідно 4,2 м або 5,6 метри;

  • мають металеву раму, кліренс якої сягає 70 см, що дозволяє вести обробіток міжрядь навіть на достатньо високорослих посівах;

  • можуть завдяки секціям з п’яти стрільчастих лап, що мають ширину 15 см, охопити 100% міжряддя.

Кріплення секцій до рами забезпечується паралелограмом, що дозволяє культиватору під час обробітку міжрядь точно копіювати особливості рельєфу поля та витримувати задану глибину обробітку грунту.  

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: