Завантаження ...
banner

Особливості формування цін на зерно на українському аграрному ринку

Вже незабаром аграрії розпочнуть повсюдне збирання урожаю зернових та зернобобових культур, тому актуальна інформація про ціни на зернові культури є вкрай затребуваною як сільськогосподарськими виробниками, так і покупцями, які намагатимуться купити зерно за найбільш прийнятними цінами. Усі аграрії ставлять перед собою завдання продати вирощене зерно за найбільшою ціною, оскільки від цього залежить сума їхнього річного прибутку, тому для формування ціни на зерно вони підходять дуже відповідально та з врахуванням тендецій, які спостерігаються на світових та європейських зернових ринках.

Деякі особливості формування цін на зерно на українському ринку

Механізм формування ціни на зерно цьогорічного урожаю має свої особливості та обов’язково передбачає врахування декількох важливих чинників на кшталт:

  • погодних умов, які сприяли/не сприяли цьогоріч отриманню вагомого урожаю зернових та зернобобових культур та безпосередньо вплинули на їх урожайність в окремих регіонах країни;

  • якісних характеристик зерна певних культур, які в свою чергу також залежать від об’єму вологи в грунті під час вегетації сільськогосподарських культур та в час наливання колоса ;

  • цін на зерно, що складаються на міжнародних ринках та собівартості вирощеного зерна, що складається в українських сільськогосподарських товаровиробників за підсумками збору урожаю 2024.

На ціну зерна на українському зерновому ринку безпосередній вплив мають особливості політичної та економічної ситуації в нашій державі та курс валют, запроваджений Національним банком на певну дату. Крім того, важливим чинником формування ціни на зерно є запровадження організованого та цивілізованого аграрного ринку, який відбувся завдяки сучасній системі біржових торгів, що проводяться Українською універсальною біржою (УУБ).

В чому переваги запровадження біржових торгів зерном

Правила, за яким діє цивілізований ринок зерна в Україні, передбачає формування ціни на зерно виключно на ринкових засадах, де ціну визначає співвідношення попиту та пропозиції на певну дату. Завдяки актуальній інформації про ціни на зерно, яку публікує сайт УУБ uub.com.ua виробникисільськогосподарської продукції можуть орієнтуватися в цінах на зерно вирощеної в поточному році пшениці та ріпаку та робити прогнози щодо можливих цін на кукурудзу, соняшник та ріпак, збирання яких почнеться дещо пізніше.

Завдяки наочній статистиці, опублікованій на сайті універсальної біржі, яка постійно оновлюється, зернотрейдери отримають доступ до інформації щодо актуальних цін на зернові культури та можуть придбати оптові партії зерна за вигідними цінами.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: