Завантаження ...
banner
banner

Синоптики обіцяють теплий листопад

Синоптики обіцяють теплий листопад фото

Листопад-2022 очікується теплим із достатнім зволоженням по всій території України.

Як повідомив синоптик Ігор Кібальчич виданню "Метеопрог", у листопаді погодні умови найчастіше бувають мінливими та поєднують у собі ознаки як осінньої, так і зимової погоди. Часто у листопаді випадає сніг та встановлюється постійний сніговий покрив. Відзначаються від’ємні температури і навіть хуртовини.

Середня місячна температура повітря у листопаді в Україні зазвичай становить 0…+4 °С, на Закарпатті та на півдні країни місцями +5…+9 °С. Абсолютний мінімум температури становить -24...-15 °С, у північних, східних, Дніпропетровській, Запорізькій областях та у гірських районах місцями -31...-25 °С, на півдні Криму та в Одеській обл. -13…-8 °С, абсолютний максимум +6…+24 °С, у Чернівецькій, Закарпатській, центральних, південних областях та в Криму місцями +25…+29 ºС.

Листопад – це перехідний місяць від осені до зими. Пора передзим'я починається після стійкого переходу середньої добової температури через +5 °С у бік зниження – переважно у першій (на Закарпатті та півдні країни у другій) декаді листопада, на північному сході країни та в Карпатах – наприкінці жовтня.

Середня місячна кількість опадів становить зазвичай 35 – 63 мм, у Карпатах, горах Криму та на Закарпатті місцями 70 – 108 мм (на високогір'ї до 135 мм), у Луганській, Дніпропетровській областях, на Прикарпатті та півдні країни місцями 29 – 34 мм.

У нинішньому році листопад, ймовірно, виявиться теплим. Як показують свіжі розрахунки прогностичних моделей, атмосферна циркуляція в Європі розподілиться таким чином, що через північні і західні регіони проходитимуть циклони та атмосферні фронти, а центральна та східна частини Європи виявляться більшою мірою у владі зон підвищеного атмосферного тиску – антициклонів та баричних гребенів.

Територія України буде знаходитися в основному під впливом антициклонів і полів підвищеного тиску із заходу та південного заходу. Очікується переважання теплих повітряних мас, тому температурний фон виявиться вищим за норму, особливо у західних областях країни. Кількість опадів прогнозується нижче за кліматичну норму на 15 – 20%, у західній частині близькою до норми. Основна їх частина випадатиме у вигляді дощу. Формування снігового покриву з урахуванням поточних прогнозів є малоймовірним. Далі детальніше опишемо прогноз основних метеорологічних параметрів по регіонах України, згідно з даними гідрометцентру, а також гідрометеорологічного інституту.

  • У північній частині країни середньомісячна температура становитиме +2,7…+4,0 °С (вище за норму на 1,5 - 1,7 °С). Кількість опадів очікується 40 – 46 мм, що в межах норми.
  • У центральних областях середня температура за листопад прогнозується близько +3,5 ... +4,4 °С, що на 1,5 - 2,0 °С вище середніх значень. Кількість опадів становитиме 38 – 41 мм (у межах норми).

Як повідомляли Українські Новини, в Укргідрометцентрі дали прогноз погоди на осінь. Цієї осені в Україні очікується тепла і посушлива погода. Середня за сезон температура повітря може бути на 1 градус Цельсія вищою, порівняно з останніми десятиріччями.

Зима 2022/2023 обіцяє бути ще теплішою, ніж у попередні сезони. Хоча це не виключає, що іноді на територію як Європи, так і України заходитиме холодне арктичне повітря, і температура опускатиметься.

При цьому Укргідрометцентр називає безпідставним очікування надзвичайно суворої зими 2022/2023 років.

ukranews.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: