Завантаження ...
banner
banner

Як треба зберігати продукти, якщо відключили електроенергію

Як треба зберігати продукти, якщо відключили електроенергію фото

Через атаки ворога українці вимушені певний час обходитися без світла. Відсутність електроенергії в домівках може негативно позначитися на якості продуктів, особливо тих, що зберігаються в холодильнику чи в морозильних камерах.

Відтак тривале перебування продуктів без належного температурного режиму здатне призвести до їхнього псування та як наслідок спричинити тяжкі харчові отруєння. Адже якщо струму не було тривалий час, температура в холодильнику підвищується і їжа стає непридатною для вживання, бо у таких випадках ризик появи шкідливих мікроорганізмів збільшується в рази. Наприклад, сальмонелла, якщо вона присутня у харчовому продукті, здатна спричинити ураження травної системи у вигляді діареї, загального зневоднення організму та його інтоксикації. А під час збільшення навколишньої температури вона розмножується дуже швидко.

Річ у тому, що за низьких температур сальмонелла та інші патогенні мікроорганізми гинуть не повністю, а під час підвищення температури вони «прокидаються» та відновлюють життєдіяльність і, на жаль, можуть вкласти людину на лікарняне ліжко.

Насамперед до коливання температури дуже чутливі м’ясні та молочні продукти, негерметично закриті овочеві консерви, курячі яйця, риба тощо. Першою ознакою зіпсування такої їжі буде зміна її запаху, кольору та консистенції. Тому з’ясовувати, якими є її органолептичні якості, не варто, а краще одразу позбутися. Також треба бути обережними в разі придбання продуктів харчування в торговельній мережі, де на полицях може лежати продукція, що вже зіпсувалася через відсутність електрики. Відтак  уникайте купівлі їжі, якщо ви помітили зміну її запаху, навіть, якщо актуальним залишається її термін придатності! Краще звернути на це увагу працівників магазину.

Поради для уникнення харчових отруєнь за відсутності світла:

– Якщо електроенергію вже відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери зачиненими. Протягом 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці та 24 години у напівпорожній морозилці продукти залишаються безпечними. Краще заздалегідь заморозити воду в пластиковій пляшці і якщо електроенергія відсутня більше ніж 4 години, покласти її до продуктів у холодильник;

– Позбудьтеся продуктів, які швидко псуються. Це стосується м’яса, риби, нарізаних фруктів та овочів, яєць, молочних продуктів та їх залишків, якщо вони зберігалися більше ніж 4 години без електроенергії або джерела холоду, та відправте до смітника будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою;

– Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду за допомогою термометра. І позбудьтеся їх, якщо температура перевищила +4°С протягом чотирьох годин;

– Для приготування страв краще використовувати олію, а не вершкове масло. Самі страви повинні бути якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані крупи та м’ясо. Продукти тривалого зберігання можна тримати в судках для одноразового прийому їжі. Приготовлені страви за низької температури повітря краще виставляти на балкон або вивішувати за вікно.

Відтак, якщо після вживання будь-якої їжі ви відчули погіршення самопочуття – нудоту, блювоту, запаморочення, головний біль тощо, обов’язково зверніться по медичну допомогу! Будьте уважні до того, які продукти харчування ви зберігаєте і за яких умов.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: