Завантаження ...
banner
banner

Що відбувається з нами, коли ми закохуємося

Що відбувається з нами, коли ми закохуємося фото

Почуття закоханості часто окриляє і вчених давно цікавить, чому поведінка закоханих людей змінюється. Вони пов’язують це з дією різних «гормонів кохання», наприклад дофаміну, що відповідає за задоволення, та окситоцину, що впливає на емоції. Ці ознаки справжніх почуттів допоможуть зрозуміти, що відбувається у вашій голові, коли ви кимось захоплені.

Ось як вчені пояснюють поширені стереотипи про шалених закоханих. Ці ознаки справжніх почуттів допоможуть зрозуміти, що відбувається у вашій голові, коли ви кимось захоплені.

1. Закохані поводяться як п’яні

Коли ми вип’ємо кілька келихів, нам легше спілкуватися навіть із незнайомими людьми, ми стаємо довірливішими, а страх і тривожність кудись зникають. Окситоцин, один із «гормонів кохання», діє на мозок так само, як і алкоголь. Ви помітили, що напідпитку люди, як і закохані, наполегливо прагнуть з усіма обійнятися? Окситоцин ще неформально називають “гормоном обіймів”, тому що під його впливом нам хочеться фізичної близькості з іншими людьми.

2. Закоханість схожа на одержимість та залежність

Згадайте час, коли ви були закохані. Ви постійно думали про об’єкт зітхань, вам хотілося проводити з ним дні і ночі безперервно, ваші друзі говорили, що ви одержимі.

Антрополог Хелен Фішер виявила, що під час сильної закоханості у людини активуються ті ж ділянки мозку, що й при кокаїновій залежності. Саме тому нам хочеться бути з коханим все частіше і довше, а в розлуці ми почуваємось пригнічено. Навіть невзаємні почуття принесуть вам відчуття ейфорії.

3. У закоханих серце вистрибує з грудей

Почервоніння обличчя, пітливість, прискорене серцебиття – це очевидні ознаки сильного хвилювання. Але на початку розвитку ніжних почуттів, яке вчені називають лімеренцією, ми зазвичай помічаємо ті ж симптоми. Якщо ви відчуваєте, що хтось змушує вас червоніти і тягнутися за валеріаною, швидше за все, ви закохані.

4. У закоханих змінюється голос

Американські вчені провели незвичний експеримент. Вони попросили людей, які нещодавно вступили у щасливі романтичні стосунки, зробити кілька телефонних дзвінків. Інші учасники експерименту слухали записи голосів піддослідних і легко визначали, з ким вони розмовляли — з другом чи з коханим.

Під час розмов із новою пасією голоси дівчат ставали нижчими та хрипкими, а голоси чоловіків — вищими. Вчені пов’язують це з тим, що мимоволі хочеться наслідувати свого партнера.

5. Закохані не можуть заснути від надлишку почуттів

Багато хто звикли думати, що закохані проводять безсонні ночі, думаючи про другу половинку. Швейцарські дослідження підтвердили, що в середньому сон сильно закоханої людини скорочується на годину. При цьому ніхто з піддослідних не відчував занепаду сил, тобто якість сну у закоханих не знижується.

6. Закохані люди гладшають. Або худнуть

У західній психології навіть є вираз «кілограми кохання» (love pounds). Багато пар набирають вагу на початку відносин, не дарма цей період називають не просто букетним, а й цукерковим. Можливо, це пов’язано з тим, що через їжу ми прагнемо отримати енергію, яку посилено витрачає наш організм, а можливо, ми просто вдвічі частіше ходимо до кафе та ресторанів.

До речі, вчені виявили, що пари, які разом набрали вагу, більше задоволені своїми стосунками. Дослідники припускають, що це відбувається тому, що партнери відчувають менше тиску та страху бути відкинутим через зовнішній вигляд.

Але не всі закохані набирають вагу. Американські дослідження гормону окситоцину, що виділяється у закоханих, виявили, що він знижує апетит та регулює метаболізм. Так що метелики в животі можуть сприяти також і схудненню.

7. Закоханим хочеться писати вірші та співати серенади

Скільки прекрасних творів поети та художники присвячували своїм коханим! Далекій від мистецтва, але закоханій людині часом теж хочеться написати кілька віршованих рядків.

Нідерландські дослідження довели, що романтичні почуття гноблять аналітичне мислення, але розвивають творче. Причому саме піднесене почуття закоханості, а не просте сеkсуальне збудження. Тому нам так хочеться знайти оригінальний подарунок чи влаштувати сюрприз своїм коханим, хай для цього навіть немає вагомого приводу.

8. Закоханість – ліки від хвороб

Декілька досліджень виявили зв’язок між романтичними почуттями та сприйняттям болю. Закохані учасники експерименту найслабше реагували на зовнішні подразники. Помірні болючі відчуття у тих, хто дивився на фото коханого, знижувалися на 40%, а сильний біль — на 10–15%. Вчені пояснили це відволіканням уваги учасників.

Інші дослідники розповіли, що гормон дофамін, який активізується із закоханістю, є природним болезаспокійливим засобом. Тому коли лікарі в період хвороби радять нам займатися улюбленою справою, це правда може допомогти.

9. Кохання справді солодке

Нідерландські вчені здійснили цікаве дослідження. Випробуваних попросили написати есе про свій реальний досвід: одна група писала про закоханість, інша — про ревнощі, третя — про нейтральний досвід. Далі вони дегустували цукерки та воду. Студенти, які писали про кохання, оцінили смак продуктів як солодший. Закоханість не впливає на сприйняття цукру, адже у воді його не було, але справді змінює наші відчуття.

10. Закоханий готовий піти на край світу

Закоханість має на увазі не тільки сеkсуальне збудження, а й прагнення піклуватися про партнера. Дослідження 2014 року висунуло поняття «співчутливого кохання», яке є важливою частиною романтичних відносин. Якщо вас дійсно хвилює, щоб кохана людина не забула шапку в мороз і парасольку в дощ, це справжня закоханість, яка може перерости в кохання.

Джерело

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: