Завантаження ...
banner
banner

Чому подарунки іноді не приносять радість? - розповідає психолог

Чому подарунки іноді не приносять радість?  - розповідає психолог фото

Подарунки - це завжди приємно... А от і ні! Адже подарунок іноді змушує почувати себе ніяково та незручно, або нам соромно дарувати другові недорогу річ. Чому так відбувається, пояснила психотерапевтка Альона Гамзінова.

Заборона на насолоду

Мабуть, у всіх були ситуації, коли несподівано дорогий для вас подарунок викликає у вас не радість, а ніяковість чи навіть почуття провини.

Експертка одразу радить зазирнути у своє минуле, особливо – дитинство. Відомий психолог Джон МакНіл наголошує, що велику роль у нашому сприйнятті навколишнього світу грають послання, які дають батьки своїм дітям.

Це може бути заборона на отримання задоволення. Подарунок міг бути справді неочікуваним та приємним, але батьки сказали нам, що отримувати задоволення заборонено. Батьки також не вміють отримувати подарунки, ніякі, навіть прийняти комплімент. Це не дорогий подарунок, це лише комплімент, але культурально людина не може його прийняти, — зазначає Гамзінова.

Перевірити себе легко. Подумайте, як ви сприймаєте справді приємний комплімент? Якщо ви починаєте заперечувати, наприклад: "Ой та ні, не так гарно я і виглядаю" чи "Насправді я не зробила нічого такого", можливо, ви не вмієте психологічно приймати від людей подарунки.

Почуття провини

Ще одна популярна психологічна проблема – відчуття боргу перед людиною, яка зробила вам дорогий подарунок. Звідки взялась установка про те, що людина розраховує на повернення певного боргу з вашого боку? Теж – від старшого покоління ваших родичів.

В кожній родині слово "дорогий" сприймається по-різному, але установка діє так: якщо ти приймаєш дорогий подарунок, то це тебе до чогось зобов’язує, наприклад, до такого ж дорогого подарунку. Мами часто проводять "просвітницьку" роботу з дівчатами про те, що дорогий подарунок від особи протилежної статі, то якийсь натяк, і це поставить тебе у незручну ситуацію, — розповідає психотерапевтка.

Простіше кажучи, людина сприймає подарунок, як борг перед дарувальником. Хоча по суті подарунок не передбачає плати за нього.

Подарунки від нарцисів

Щоправда, інколи люди можуть навмисно дарувати "непристойно" дорогий презент, щоб інша особа відчувала себе боржником.

За словами експертки, це стосується людей з антисоціальним та нарцисичним типом особистості. Вони розглядають інших людей виключно як інструмент для свого існування, і кожен крок має щось на меті.

Психотерапевтка зазначає, що це є елементом маніпуляції. Особливо легко впливати на людей, які перебувають у розгубленому стані.

Інколи подарунок з неприємним натяком може бути спробою показати свою владу, поставивши людину у незручне становище.

Ціна і цінність

Дорогий подарунок = цінний, а дешевий = поганий. Саме таке сприйняття закарбувалося в головах багатьох. Альона Гамзінова наголошує, що це категорично неправильно, адже ціна – це вартість товару виражена в грошовій одиниці, а цінність – категорія взаємних стосунків.

Коли люди починають це змішувати, ми повертаємось до хибної дитячої ідеї – чим це буде досконаліше і дорожче, тим мене більше будуть любити. Людина може думати, що своїм подарунком вона може знайти якийсь емоційний відгук від людини і намагається зробити його якомога дорожчим, — каже психотерапевтка.

У відповідь людина розраховує на такий самий подарунок, тож розчарування від невиправданих очікувань може бути надзвичайно сильним. Натомість обдарований таким дорогим подарунком може сприйняти це виключно як коштовну річ без жодного емоційного підкріплення.

Ще одним цікавим питанням є подарунок "по статусу". Наприклад, ви зробили своєму начальнику дорогий подарунок, який, як вам здається, відповідає статусу цієї людини. Таким чином особа ніби заявляє, що теж претендує на вищий статус.

Цілі можуть бути й меркантильними, зазначає експертка, але здебільшого це все ж бажання отримати прихильність.

До такого способу отримання прихильності можуть вдаватися люди, які були недолюбленими у дитинстві й намагалися усіма силами заслужувати на увагу батьків і "викупити" любов.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: