Завантаження ...
banner
banner

Щедрий вечір: історія свята, традиції, прикмети

Щедрий вечір: історія свята, традиції, прикмети фото

Сьогодні українці відзначають Щедрий вечір. Що це за свято, і які звичаї з ним пов'язані - далі у матеріалі.

Щороку, 13 січня, українці відзначають Щедрий вечір. Старий Новий рік святкують вночі - з 13 на 14 число. Традиція ця з'явилася багато століть назад і оповита безліччю легенд та важливих історичних подій.

Коли Щедрий вечір - дата та історія свята

Перед тим, як говорити про день святкування такої важливої події, необхідно розібратися в назвах:

  • Старий Новий рік - відзначається у ніч з 13 на 14 січня після того, як в 1918 році прийняли григоріанський календар. Таким чином 1 січня за юліанським календарем перенеслося на два тижні вперед.
  • Щедрий вечір - 13 січня, називається так, тому що слов'яни вірили: чим щедрішими будуть святкування і кутя, тим краще сім'я буде жити в Новому році.

Слов'яни також називали це свято "Василя і Маланки". Згідно з легендою, у бога Ладо була дочка - Меланка, яку викрав змій і уклав у темницю. Наречений Меланки - Місяць - був на полюванні, тому врятував дівчину відважний богатир Васильчик. 

З приходом християнства трактування злегка змінилося - православна церква приурочила це свято до дня пам'яті двох святих: Василя Кесарійського і преподобної Маланки Римлянки.

Таким чином виходить, що Щедрий вечір (він же "Василів вечір", він же "Василя і Маланки") ми відзначаємо 13 січня, а в ніч з 13 на 14 - Новий рік за юліанським календарем.

До речі, Старий Новий рік - це унікальний феномен, завдяки якому старовіри можуть зустріти новоліття, так як Різдвяний піст у них закінчується 6 січня - напередодні Різдва Христового.

Щедрий вечір - звичаї і традиції

Слов'яни вірили, що в цей день необхідно накривати пишні столи і влаштовувати галасливі гуляння - тоді в Новому році всю сім'ю обов'язково чекає щастя і удача. Головними стравами мали бути: м'ясні делікатеси зі свинини, ковбаса, вареники, млинці та пироги. Господині обов'язково варили кутю, заправляючи її смальцем, маслом або вершками.

Також люди вбиралися в костюми, ходили по домівках і співали пісні-щедрівки, вітаючи сусідів зі святами і бажаючи їм щастя. Натомість привітні господарі обдаровували гостей різними ласощами або грошима.

У дохристиянські часи дівчата ворожили, так як ритуали в ніч з 13 на 14 січня вважалися найбільш дієвими, а інформація - правдивою. Вплив церкви не зміг похитнути цю традицію - українці на Щедрий вечір ворожать досі.

Що не можна робити на Щедрий вечір

Крім традицій і звичаїв, існують і деякі заборони 13 січня. Спираючись на багатовікові стандарти, в цей день не можна:

  • вимовляти вголос слово "тринадцять";
  • рахувати монети і позичати гроші;
  • сваритися, ображатися і лихословити;
  • зустрічати свято в старому або темному одязі.

Наші предки на Щедрий вечір не готували страви з риби або птиці - вважали, що таким чином можуть відлякати удачу.

Прикмети 13 січня

У цей день слов'яни дізнавалися про майбутні події, спостерігаючи за вітром:

  • південний - буде хороший урожай зернових;
  • східний - вродять фрукти і ягоди;
  • західний - рибалка і надої виявляться знатними.

Також в ніч з 13 на 14 січня можна подивитися на небо. Якщо воно тихе і зоряне, то майбутній рік обов'язково виявиться щасливим.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: