Завантаження ...
banner
banner

Сьогодні 14 січня - Новий Рік за старим стилем, або свято Василя

Сьогодні 14 січня - Новий Рік за старим стилем, або свято Василя  фото

Які звичаї, традиції, прикмети та заборони пов'язані з цим днем?

14 січня 2023 року відзначається Старий Новий рік. Цьому святу передує Щедрий вечір (Меланки) 13 січня. Сам же Новий рік відзначають в ніч з 13 на 14 січня, супроводжуючи свято багато накритим столом, танцями, веселощами та щедрівками.

Традиція святкувати Старий Новий рік сталася в результаті розбіжності Юліанського і Григоріанського календарів. За старим стилем новорічні святкування випадають саме на 14 січня, тому і прийнято відзначати цей день. До речі, для багатьох віруючих Старий Новий рік є більш вагомим святом, ніж Новий рік за новим стилем. Адже вони можуть від душі святкувати тільки після закінчення Різдвяного посту.

14 січня українці святкують кілька свят. Перше - свято на честь Василія Великого, архиєпископа Кесарії Кападокійської, що в Малій Азії. Церковні джерела характеризують його як аскета, богослова і вченого, автора кодексу чернечого життя. Також Василія Великого вважали покровителем землеробства, і саме тому цього дня основною обрядовою дією було засівання осель збіжжям.

СТАРИЙ НОВИЙ РІК

Традиційно в цей день предки накривали багаті столи, на які ставили не менше 12 ситних страв. Святкування Старого Нового року супроводжується щедрівками, під час яких компанії переодягаються в кращу одежу або вигаданих персонажів, надягають маски. Вони ходять від хати до хати, співають щедрівки (обрядові пісні) і таким чином зичуть благополуччя людям.

Вранці 14 січня прийнято посівати. За традицією посівають хлопчики або чоловіки пшеницею і житом. Але може використовуватися і інше зерно. Обов’язково першим в будинок повинен увійти чоловік або хлопчик, щоб не злякати удачу.

ДЕНЬ ВАСИЛЯ

На 14 січня випадає церковне православне свято – Васильєв день. Віруючі шанують Святителя Василя Великого, який народився в Кесарії Каппадокійській (Мала Азія). Поряд з Миколою Чудотворцем, цей Святий займає особливе місце у віруючих людей. Василь Кесарійський в IV столітті був архієпископом Кесарії Каппадокійській і прославився як богослов, автор безлічі проповідей і творець ідеї іконостасу.

У цей день прийнято ходити до церкви, вшановуючи пам’ять Святого. Також вітають всіх Василів з Днем ангела.

ОБРІЗАННЯ ГОСПОДНЄ

Це одне з головних церковних свят, яке припадає на 14 січня. Воно відзначається на восьмий день після свята Різдва Христового. Вважається великим святом Православної Церкви.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 14 СІЧНЯ

  • У цей день за столом не можна пити по одній чарці. Потрібно випити відразу і другу «до пари», завдяки чому незаміжніх і неодружені зустрінуть свою любов.
  • Посівати дівчатам не можна, так як вони відлякають щастя з дому.
  • Не можна не впускати посівальника або залишати його без нагороди. На знак подяки за побажання дають цукерки, гроші, інші солодощі.
  • Не можна лихословити, лаятися, думати про погане.
  • Не варто займати грошей, так як весь рік будете в боргах.
  • В цей день слід надіти обновку, щоб весь рік вам супроводжувала удача.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

  • Ясна і зоряне небо – до багатого врожаю ягід.
  • Туман на Старий Новий рік – до врожаю.
  • На Василя потрібно поставити на стіл смажене порося, щоб водилася худоба.
  • Веселий Васильєв день – весь рік хороший.
  • Завірюха на Василя – до врожаю горіхів.
  • Місяць йде на спад – весна буде не мокрою, Місяць на прибуток – навесні буде багато води.
  • Якщо людина народилася на Василя, вона буде багатою. В якості оберега, їй слід носити яшму.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА 14 СІЧНЯ

Іменини святкують: Олександр, Опанас, Богдан, Василь, В’ячеслав, Григорій, Веремій, Іван, Михайло, Микола, Петро, Платон, Федосей, Федот, Фульгент, Яків, Емілія.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: