Завантаження ...
banner

Як близькі люди доводять нас до хвороби

Як близькі люди доводять нас до хвороби фото

Ті, хто мають любити, дбати і дарувати радість, часом поводяться з нами зовсім інакше. Вони можуть провокувати емоційний конфлікт і чим благородніша і спокійніша сама людина — тим важчі наслідки такого конфлікту…

Доктор Бернард Лоун – зараз правильніше “Лаун” писати, оглядав одного пацієнта-“сердечника”. Задавав питання, на які пацієнт неохоче відповідав. А дружина пацієнта постійно бігала курити — тоді багато хто курив.

Лікар зробив дружині зауваження; хіба можна стільки курити, та ще маючи чоловіка з кардіозахворюванням? Що за шкідлива звичка! І ця дружина розплакалася і закричала: «До чого тут моє куріння! Не в цьому справа! Джон вам все бреше і не каже головне — він захворів, бо його мати постійно його проклинає, засмучує, докоряє… Дзвонить і знущається з нього. А Джон нічого не може зробити, тому що це ж його мати!».

Ця розмова справила велике враження на лікаря. І він почав спостерігати за пацієнтами. І був приголомшений: у одного дідуся зять виманив майно, бізнес на себе переписав, а дідусь уже боявся по кімнаті ходити — зять лаявся, що той тупає ногами… І цей бідний чоловік похилого віку перетворився на інваліда. Інший пацієнт йшов на виправлення після серйозної операції — а йому матір зателефонувала і прокляла через гроші. Пацієнт помер. Маса таких випадків.

І Лоун сказав: “всі мої пацієнти – жертви емоційних конфліктів з близькою людиною”. Конфліктів, з яких неможливо знайти вихід: спілкуватися доводиться. Доводиться брати слухавку, вступати у розмову, разом жити, відвідувати, пригнічувати свої природні емоції; адже треба бути добрим. Гарним тестем, добрим сином, доброю дружиною… Так треба!

І знаменитий кардіохірург написав, що операції та лікування – це правильно. Вони дають результат. Але причина хвороби чи травми — саме у конфлікті, у стійкому недоброзичливому ставленні до людини. І чим благородніша і спокійніша сама людина — тим важчі наслідки такого конфлікту. Адже із зовнішнього він стає внутрішнім. І негативна людина поселяється у підсвідомості; “виселити” її звідти дуже складно; всі сили організму йдуть на цю внутрішню боротьбу, в якій немає переможця, адже борються частини однієї особи!

Тому люди з тяжким внутрішнім конфліктом хворіють та гинуть. А замість визнання конфлікту змушують себе «прощати», «розуміти», «не звертати уваги» — так радять оточуючі. Поки конфлікт не буде визнаний, поки ворожість та злість іншої людини не будуть усвідомлені — хвороба посилюватиметься.

І Лоун просто заборонив пацієнтам розмовляти по телефону — тоді стільникових не було. І відвідувати хворих дозволяв лише тим родичам, з якими у пацієнта були добрі стосунки. І люди одужували, дякували лікарю, а потім Лоуну взагалі Нобелівську премію дали — за розроблену операцію на серці. А треба було ще одну дати — ось за це відкриття, яке підтверджує саме життя.

Автор: Анна Кір’янова

Джерело

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: