Завантаження ...
banner
banner

Способи залучення удачі

Способи залучення удачі фото

Позитивна психологія запевняє: успіх можна залучити на свій бік. Як зробити так, щоби нам частіше щастило?

 Пояснює психолог Філіп Габіє, автор книги «Похвала удачі».

Успіх — це об’єкт жадання, і предмет забобонів. Вважається, що існує два типи везунчиків: ті, хто «колекціонують» сприятливі випадки просто тому, що народилися під щасливою зіркою, і ті, на кого впав подарунок з неба (лотерейний виграш, доленосна зустріч, незбагненне лікування). 

«Щоб продовжити удачу, — уточнює Філіп Габійє, — потрібно підготувати ґрунт, у якому зерна сприятливих можливостей зможуть розвинутися та зміцнитися». Це вдасться здійснити тільки якщо засвоїти наступні чотири установки.

1. Поставити завдання

«Щоб генератор удачі запрацював, він має бути запрограмований та відрегульований залежно від обраного нами напряму, – стверджує психолог. — Тоді він надасть сенсу тим подіям, які з нами відбуваються, і «згенерує» удачу: саме наші цілі, які забезпечують роботу генератора, дозволять нам її виявити».

Канадський психолог Альберт Бандура, відомий своєю концепцією самоефективності, писав: «Наша людська природа частково керується тим вибором особистих цінностей та норм, який ми робимо. Механізми того, в чому ми бачимо свою цінність як особистості, частково визначають вплив наших зустрічей на спрямування нашого соціального розвитку».

Так, якщо немає заздалегідь ясної інтенції, немає і тривалого успіху. Це не означає, що треба розпочинати детальне планування проекту. Йдеться швидше про те, щоб визначити свої бажання, відчути, в якому напрямку хотілося б розвивати своє життя, який сенс у нього вкласти.

Позитивна інтенція – це квінтесенція життєво важливих бажань, і щоб визначити їх, потрібно зрозуміти, що дає нам відчуття внутрішнього розквіту, що може стати рушійною силою всього життя. «Що в мене відгукується? Чого я потребую, чого хочу?» Ось ті питання, які лежать в основі нашого шляху до успіху. Потім кожному належить конкретизувати свої очікування, надати плоті своїм намірам: завести щоденник, здобути освіту, зустрітися з тими, чиї бажання схожі на наші.

2. Відкритися світу

Це означає бути готовим помітити нове, максимально сприйняти те, що відбувається навколо нас. «Це загальна установка на уважність та постійне неспання, що дозволяє нам вловити цікаву інформацію, миттєво побачити перспективи нового знайомства, спрямувати енергію у певному напрямку.

Таким чином, ми багато разів підвищуємо наші шанси, незалежно від того, вважаємо ми себе причетними до появи цих можливостей чи ні». Роблячи час від часу паузу, щоб вимкнутись, ми дозволяємо нашій інтуїції працювати і звільняємося від влади противників удачі – рутини та автоматичного мислення.

3. Використовувати невдачі

«Найудачливіші не позбавлені ударів долі чи несподіваних неприємностей, але вони вміють ефективно і з довгостроковим результатом «переробляти» свої невдачі, — продовжує психолог. — Не віддаючись на волю гніву, смутку чи злопам’ятності, вони шукають причини невдачі, знаходять вірну оцінку, враховуючи обставини, і, нарешті, піддають свій провал «вторинній переробці».

Для початку вони відокремлюють випадкове або неминуче від того, за що вони самі (нехай частково) відповідають. «Вони також можуть парадоксальним чином виявити в самому серці своєї невдачі зародки удачі, адже майже завжди все могло бути гіршим».

Зрештою, вони задаються єдиним значущим у такій ситуації питанням: що я можу винести із цієї неприємності? Або, інакше кажучи, як і за яких умов я зможу перетворити її на щось позитивне? Як мені слід зараз вчинити, щоб обернути її на свою користь? Чому мене навчила ця подія? Як я можу використати ситуацію, щоб зустріти потрібних людей, отримати нову інформацію, відкрити інші світи?

Останнім етапом «переробки» стає «перезапуск» генератора шансів, щоб тепер відкрити нові двері, знайти інші шляхи. Зайнятися незвичною справою, відновити стосунки з колишніми знайомими, приймати і посилати запрошення, збирати інформацію на тему, що хвилює нас… Кожному належить самому знайти спосіб впустити свіжий вітер у свій світ і додати в свою удачу нові інгредієнти, як би вони не називалися — своєчасна. зустріч, ключова інформація, новий світ, несподіваний запит…

4. Стати талісманом для інших

“Удача – це інші”, – стверджує Філіп Габійє. Чим більша мережа наших особистих контактів, чим більше тих, з ким ми знайомі, тим вища ймовірність того, що з нами станеться щасливий випадок. Річард Вайзман уточнює: щасливим людям «властиво очікувати, що їхні стосунки з іншими будуть плідними».

За умови, звичайно, що, вступаючи у відносини, ми виявляємо великодушність, увагу до іншого та надаємо послуги безоплатно, інакше знайомства зводяться до корисливого та егоїстичного поповнення списку контактів. Ось чому, крім зв’язків як таких, нам потрібна енергія дарування себе, інакше основу для тривалого везіння закласти не вдасться. Це означає, що ми повинні стати для інших талісманами, приносити їм удачу.

«У кохання, знань та удачі є щось спільне: вони створені, щоб безперервно циркулювати у суспільстві, пов’язувати людей та створювати загальнолюдські цінності, — стверджує психолог. — Щоб приносити успіх іншим, достатньо приділити їм увагу і час, бути готовими їх вислухати. Повідомити співрозмовника важливі відомості, відкрити йому нове поле можливостей, але також бути поруч у разі невдачі, щоб допомогти звернути її у шанс для зміни на краще».

Виявляючи співчуття та солідарність, ми не тільки забезпечуємо собі запас майбутніх удач, а й наповнюємо життя змістом та глибиною, спростовуючи сумно відому максиму «Людина людині вовк». 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: