Завантаження ...
banner
banner

Стрітення Господнє 2023 року: прикмети, традиції

Стрітення Господнє 2023 року: прикмети, традиції фото

Стрітення Господнє — одне з важливих дат у церковному календарі. В язичницькі часи воно знаменувало зустріч зими з весною. Проте, пізніше набуло релігійного сенсу. Цього дня відбулася зустріч немовляти Христа зі старцем Симеоном, який явив Спасителя світові. Читайте, що це за свято — Стрітення Господнє — в нашому матеріалі

Коли Стрітення Господнє 2023 року

Свято не є перехідним і завжди святкується на 40-й день після Різдва Христового. Тобто кожен може самостійно вирахувати цю дату. Виходить, що 2023 року віряни святкуватимуть Стрітення Господнє у середу, 15 лютого.

Що це за свято Стрітення Господнє: історія

З церковнослов'янської мови слово "стрітення" перекладається як "зустріч, яка описує значущу та важливу подію в житті Ісуса Христа". Описана вона в Євангелії від Луки.

Як написано в біблійних писаннях, на сороковий день після народження батьки принесли Ісуса Христа до храму для причастя. Коли вони несли немовля, їм зустрівся старець Симеон Богоприємець, який жив уже 3 століття, але Господь ніяк не хотів забирати його до себе. За цей час Симеон написав і переклав чимало релігійних праць. В одній із таких праць він прочитав пророцтво, що Діва Марія отримає непорочне зачаття і народить Спасителя. Того ж дня зійшов Ангел з небес і підтвердив, що ця інформація правдива. А ще сказав, що в день, коли старець побачить істинного Спасителя, його душа покине тіло і відправиться до раю.

Літописець, побачивши пару з немовлям, одразу взям малюка на руки, підняв над головою і проголосив Спасителем людського роду. Після цього помер. Бачила все на власні очі Анна-пророчиця. Вона підтвердила, що це і є Син Божий та майбутній Спаситель. Вклонилася старенька малюкові і пішла до Єрусалима, розповідаючи по дорозі про радість.

Що потрібно робити цього дня

Віряни цього дня обов'язково відвідують храм, де проводиться святкова літургія. Потім освячуються свічки, а з храму додому береться трішки свяченої води. Вважається, поки Стрітенська свічка горить, вона здатна захищати людину від хвороб, бід і всіляких негараздів. Коли вона догорить, її потрібно віднести назад до церкви. Також чудодійною вважається і вода. Тому нею обов'язково обприскували будинок та окропляли худобу.

Раніше віряни також проводили хресний хід з іконами Стрітення. А ще збиралися за святковим столом та запрошували до нього родичів, друзів, знайомих.

Що не можна робити на Стрітення Господнє

Цей день особливо важливий для справжніх вірян. Тому вони завжди намагаються провести його з користю: розвиваються духовно, читають молитви. Існує і низка заборон:

  • не можна фізично працювати, а також прибирати в хаті, займатися рукоділлям;
  • від походу на церковну службу краще не відмовлятися, а також не можна приходити на неї із запізненням;
  • не варто злословити, ображатися, сваритися;
  • треба утриматися від далеких поїздок, тому що цей день краще провести з близькими;
  • забороняється вдаватися до різного роду магічних обрядів, ворожити;
  • не можна пити алкогольні напої.

Взагалі свято Стрітення Господнього потрібно святкувати в гарному настрої та гармонії з собою.

Народні прикмети на Стрітення

За погодою 15 лютого наші предки пророкували, якими будуть весна й літо, а також розповідали про майбутній урожай:

  • на Стрітення з'явилися великі бурульки, що звисають з дахів — буде багатий врожай кукурудзи;
  • напередодні свята ясне небо — гарно вродять фрукти та ягоди;
  • сонячна і безвітряна погода — обіцяє хороший сезон для пасічників;
  • дощовий день — до спекотного літа, а якщо йде сніг — чекайте на пізні заморозки навесні;
  • вночі багато зірок — весна прийде пізно.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: