Завантаження ...
banner
banner

Як відучити свою дитину від гаджетів? П'ять корисних порад

Як відучити свою дитину від гаджетів? П'ять корисних порад фото

Важливо вчасно відгородити дитину від гаджетів, аби у неї не виникло проблем із зором та сном. У сучасному світі діти майже з пелюшок починають користуватися мобільними телефонами. Вони вміють включати музику, завантажувати ігри, включати відео та мультфільми. Деякі батьки при цьому навіть відзначають успіхи своїх малюків та радіють їх здібностям.

Психологи вважають, що дітей слід відгороджувати від сучасних гаджетів. Причин безліч, деякі з них досить вагомі:

  • Через смартфони у дитини може сформуватися залежність, яка з кожним роком тільки зростатиме. Усі уподобання негативно впливають на психіку дитини.
  • Через регулярне користування смартфоном погіршується зір і сон, знижується імунітет.
  • Дослідники встановили зв’язок між використанням гаджетів та затримкою моторики, розвитком мови.

Як відволікти дитину від смартфона?

1. Будьте прикладом

Відмовтеся від гаджетів самі. Якщо ви не випускаєте телефон із рук, навряд чи ваш малюк сам захоче знайти собі якесь інше заняття. Тому почніть із себе: відкладайте телефон, коли ви перебуваєте з дитиною і постарайтеся знайти спільне захоплення: читайте книги вголос, грайте у настільні ігри. Будьте прикладом для дитини, покажіть їй, що у світі є безліч інших цікавих занять.

2. Знайдіть альтернативу

Замінити проведення часу за комп’ютером і смартфоном можна гуртками і студіями, що розвивають. Згадайте, можливо ваша дитина говорила, що хоче навчитися танцювати, співати чи малювати. Важливо реалізовувати подібні бажання дитини, інакше вона шукатиме віддушину у гаджетах.

Згідно з рекомендаціями дитячих психологів, потрібно і самому проявляти ініціативу, якщо ваша дитина не може визначитися з тим, чим хоче займатися у вільний від навчання час. Якщо він фанат футболу, запишіть його до відповідної секції. Якщо ваші дітки артистичні, вирушайте з ними до цирку чи театру та запропонуйте їм самим взяти участь у театральній постановці.

3. Допоможіть дитині знайти друзів

Деяким дітям набагато складніше соціалізуватись, у такому разі не можна залишатися осторонь: допоможіть дитині знайти друзів та заохочуйте їх ігри. Спільне проведення часу допоможе відволікти дитину від сучасних гаджетів.

4. Заведіть домашнього вихованця

Багато дітей мріють про домашнього вихованця, але далеко не всі батьки наважуються на такий крок, і дарма. Таке сусідство позитивно впливає на фізіологічне та психологічне здоров’я дітей, і до того ж вчить дитину брати відповідальність за свого пухнастого друга. Більше того, проводячи багато часу з твариною, дитина стане потихеньку забувати про гаджети та ігри в смартфоні.

5. Говоріть «ні»

Не варто забороняти дитині користуватися гаджетом. Найкраще, що ви зможете зробити – суворо обмежити за часом використання смартфона. Психологи радять встановити ліміт – 20, 30, 40 хвилин. Не слід дозволяти дитині користуватися смартфоном за столом, приходом гостей на прогулянці тощо. При цьому пояснюйте йому, чому зараз недоречно користуватися телефоном.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: