Завантаження ...
banner
banner

Що почитати: огляд книжкових новинок від чернігівських знавців

Що почитати: огляд книжкових новинок від чернігівських знавців фото

Хочете почитати щось цікаве? До вашої уваги «Літпорада» з оглядом новинок художньої літератури та нонфікшену.

Джон Грін. Досить Катрін. – Київ: КМ Букс. 2017

Головний герой роману, Колін Сінглтон – 17-річний вундеркінд, який дивує всіх своїми винятковими розумовими здібностями та успіхами в навчанні. А от в особистому житті хлопцю не щастить. Його покинули вже 19 дівчат і всіх їх звали Катрін.

«Якщо говорити про дівчат, то кожному подобається свій тип. У Коліна був не фізичний, а лінгвістичний тип: він любив Катрін».

Хлопець у розпачі після розриву з черговою Катріною і, аби розвіятися, вирушає в автомобільну подорож зі своїм веселим другом – арабом Гасаном. Той упевнений, що їм треба зазнати якомога більше пригод, аби витягнути Коліна з депресії.

У Богом забутому невеличкому містечку в штаті Теннесі хлопці натрапляють на місцеву родзинку: могилу австрійського ерц-герцога Франца-Фердинанда, чиє вбивство стало приводом до початку Першої світової війни.

У вас теж виникло резонне запитання: як австрійський ерц-герцог після смерті потрапив у США? «Ми купили його, – просто заявляє юна екскурсоводка Ліндсі. – Власнику замку, де він був похований, знадобилися гроші, от він виставив його на продаж…». Обійшовся герцог порівняно недорого: три з половиною тисячі доларів.

Протягом цієї подорожі на Коліна чекає ще багато знахідок і відкриттів, які врешті-решт призведуть до найважливішого – відкриття хлопцем себе самого. Роман має вигадливий сюжет і написаний із чудовим гумором, часом на грані абсурду.

Роман «Досить Катрін» став бестселером № 1 за версією The New York Times, а сам автор двічі був фіналістом книжкової премії LA Times та став одним із 100 найвпливовіших людей у світі за версією журналу TIME.

Що почитати у березні: огляд новинок художньої літератури та нонфікшену, фото-1

Володимир Станчишин. Стіни в моїй голові. Жити з тривожністю і депресією. – Київ: Віхола. 2021.

Книга практикуючого психолога та психотерапевта розрахована на широку аудиторію. Вона пояснює, як і з чого виростають тривожність і страхи, як протікає депресія і як її подолати.

Тривожність не є чимось унікальним, адже в кожної людини завжди є привід переживати. «Завдання психотерапії не навчити не тривожитися, а навчити бути щасливим попри те, що тривоги супроводжують нас постійно», – наголошує автор.

Тривога сигналізує про небезпеку, тому корисна. Але всі люди мають різний рівень тривожності, залежно від стійкості нервової системи. Сама по собі тривожність не повинна заважати вам жити і насолоджуватися життям. Небезпекою вона стає, коли перетворюється на тривожний розлад і заважає виконувати щоденні функції.

Автор виділяє і такий різновид тривоги, як соціальна тривога: що подумають люди, як нас сприймуть в новому колективі і т. п. Ці почуття також в більші чи меншій мірі притаманні кожному з нас. Непокоїтися варто тоді, коли соціальна тривожність переростає в соціальну фобію – страх перед спілкуванням взагалі.

Чому не варто самим собі ставити діагноз депресія, і чому це може зробити лише лікар-психіатр? Як підтримати близьку людину в такому стані, що варто і чого не варто робити? Відповіді на ці та інші запитання, які в наш нелегкий час турбують багатьох людей, ви знайдете в цій книзі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: