Завантаження ...
banner
banner

22 березня - яке сьогодні свято: все про цей день

22 березня - яке сьогодні свято: все про цей день фото

22 березня, святкують Всесвітній день води. Також віряни вшановують пам'ять сорока Севастійських мучеників, в народі цей день називають Сорок святих. До Нового року залишилося 284 дні. 22 березня 2023 – середа. 392-й день війни в Україні.

22 березня в церковному календарі – день пам’яті сорока Севастійських мучеників (Сорок святих). Вони були воїнами римського XII легіону, які 320 року загинули біля міста Севастія (нині Сівас, Туреччина) через те, що відмовилися зректися християнської віри.

Всі сорок воїнів були родом з Каппадокії і входили до складу так званого Блискавичного легіону. Воєначальник Агрікола забажав від них, щоб вони принесли жертви язичницьким богам, але вони відмовилися. Після цього їх роздягнули і поставили у озеро, що було вкрите кригою. На березі ж розігріли лазню для тих, хто захоче відступитися і врятувати своє життя.

Один із воїнів на ранок не витримав і побіг до лазні, але там помер. Однак мучеників однаково залишилося сорок, тому що сторож Аглай побачив видіння з ангелом, звернувся до Христа, зняв свій одяг і пішов в озеро сам. Мучителі, які прийшли згодом, побачили, що воїни не лише не замерзли, але й зігрілися. Тому їм перебили гомілки молотами, вкинули у вогонь, а згодом обвуглені кістки кинули до річки. Потайки християни все ж змогли зберегти частину святих мощей.

Що не можна робити цього дня

  • Не варто фізично працювати.
  • Не займайтеся рукоділлям, ремеслом та не виконуйте домашню роботу.
  • Не дозволяється їсти м'ясо, рибу, молочні продукти, яйця, тому що все ще триває Великий піст.

Народні прикмети і традиції на 22 березня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: погода вказує, якою вона буде наступних 40 днів;
  • чутно грім – чекайте на поганий врожай;
  • вітер теплий, отже літо буде дощовим;
  • багато сорок та галок – можна вже чекати на літнє тепло.

Цього дня в народі вшановували жайворонків і ще 40 птахів, які вже поверталися додому з теплих країв. За це 22 березня часто називали Сорок птахів або просто Жайворонки. Дуже популярним вважався обряд "топтати ряст". Наші предки вірили, хто навесті зміг "потоптати ряст", той буде щасливим і здоровим протягом всього року. Саме тому виходили на пагорби і шукали першу зелень. Також приговорювали: "Топчу, топчу ряст. Дай, Боже, потоптати і того году діждати".

22 березня в Україні і світі святкують Всесвітній день води (Всесвітній день водних ресурсів). Свято було засноване ООН, щоб об'єднати міжнародні зусилля у боротьбі з водною кризою і спонукати людей використовувати воду більш ефективно. Цікава пам'ятка була залишена давніми інками поблизу міста Куско (Перу). Там археологи відшукали систему водогону між водоспадами, які беруть свій початок в термальних джерелах на схилах гір.

Про проціджування, нагрівання і інші методи очищення води згадується ще в старовинних індійських літописах. Першим зв'язок між якістю води і здоров'ям людини побачив лікар Алкмеон, який жив в Давній Греції. Такої ж думки був і Гіппократ. В часи Середньовіччя про культуру води практично забули. Містяни скидали всі свої відходи у струмки, які відносили їх до великих річок. Тому водогони несли назад сильно забруднену воду. Через це виникали різноманітні інфекції.

У XVII-XVIII століттях почали масово застосовувати фільтрацію як засіб отримання чистої питної води. Для цього використовували систему піщаних фільтрів, через які проходила рідина. Перша муніципальна водоочисна станція з'явилася у шотландському місті Пейслі 1804 року.

Також 22 березня День Балтійського моря. Свято популярне у Латвії, Німеччині, Естонії та інших країнах Балтії. Започаткували його ще 1986 року, а дату обрали на честь підписання Гельсінської Конвенції (1974 рік), яка проголошувала захист морського середовища.

Балтійське море з'явилося близько 15 тисяч років тому, його найшбільша глибина становить 470 метрів, а середня — 51 метр.

А ще 22 березня святкують День таксиста. Дату святкування обрали на честь початку роботи кебів (екіпаж для перевезення пасажирів з лічильником) у Лондоні 1907 року. Відомо, що ще від часів Римської імперії існували колісниці, на яких можна було проїхатися. Вартість проїзду визначалася за кількістю обертів колеса. Праця таксиста дуже відповідальна, адже потрібно добре орієнтуватися містом, бути професійним водієм та швидко знаходити спільну мову з різними людьми.

22 березня Міжнародний день тюленя. Він був започаткований, щоб привернути увагу людей до важливості тюленів в підтримці балансу морських екосистем. Вперше його відсвяткували 1982 року. Тюлені — важливий компонент морських екосистем, який відіграє вирішальну роль у підтримці харчового ланцюга і контролю над іншими видами.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: