Завантаження ...
banner
banner

Синоптики доповідають: що на нас чекає у квітні?

Синоптики доповідають: що на нас чекає у квітні? фото

Квітень називають місяцем первоцвіту та гомінкої води. Повітря теплішає, хоча багато сонячної енергії йде на обігрів землі. Проте квітневе тепло може бути оманливим: удень тепло, а вночі ще заморозки, а може і сніг піти взагалі. За такі температурні явища квітень у народі називають “вередником”, “крутієм”, “пустуном” тощо. Так що ж нам скажуть синоптики? Читайте у матеріалі.

За початок вегетації приймають дату стійкого переходу середньодобової температури повітря через +5º тепла. На Чернігівщині цей перехід відмічається 1-8 квітня. Наприкінці місяця (20-25 квітня) здійснюється стійкий перехід середньодобової температури повітря через +10º, тобто починається період активної вегетації.

Заморозки у повітрі і на поверхні ґрунту до дати переходу середньодобової температури повітря через +10º явище звичайне. Середньобагаторічна дата останніх заморозків у повітрі 17-30 квітня, хоча нерідко вони бувають і у травні.

Середньомісячна температура повітря у квітні порівняно з середньомісячною температурою березня вища на 8º і дорівнює 8,9º тепла.

Абсолютний максимум цього місяця складає 28-30º тепла і зареєстрований у 2012 році.

Абсолютний мінімум – 11-18º морозу у 1952 та у південно-східних районах у 1963 роках.

Кількість опадів за місяць по області у середньому дорівнює 39 мм. В середньому у квітні спостерігається 11-13 днів з опадами.

Прогноз середньої місячної температури та кількості опадів на квітень 2023 року по Чернігівській області

За даними Українського гідрометцентру та світових центрів:

Середньомісячна температура повітря у квітні 2023 року очікується 10,0º, що вище за середні багаторічні значення.

Кількість опадів – 39 мм, тобто в межах норми.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: