Завантаження ...
banner

Страсна п'ятниця 2023 року: що можна і що заборонено цього дня

Страсна п'ятниця 2023 року: що можна і що заборонено цього дня фото

Тиждень перед Великоднем віряни називають Страсною седмицею. П'ятниця вважається найскорботнішим днем цього періоду. Вона називається Страсна п'ятниця. Що можна і чого не можна робити цього дня - читайте в матеріалі

Страсна п'ятниця — найсуворіший день Страсного тижня (седмиці). Вона прив'язана до святкування Великодня, тому щороку її дата змінюється. 2023 року Страсна п'ятниця припадає на 14 квітня.

Що означає Страсна п'ятниця

Велика або Страсна п'ятниця — день, коли Ісус Христос здійснив свій шлях на Голгофу, зазнав смертної муки і помер на хресті. За традицією, цього дня віряни згадують про страждання і розп'яття Сина Божого, адже вони передували Його Вознесінню.

За традиціями, цього дня не влаштовують гучних святкувань, не ходять до розважальних закладів і не працюють фізично. Віряни, які дотримуються Великого посту, вважають Страсну п'ятницю найсуворішим днем. Деякі суттєво обмежують себе в їжі і вживають лише воду та пісний хліб.

Під час богослужінь у храмах на Страсну п'ятницю обов'язково читають дванадцять уривків з Євангелія, в яких розповідається про події на горі Голгофі. Літургій цього дня не буває. Але о третій годині дня з церков виносять Плащаницю — плат, на якому зображений Ісус Христос, що лежить у гробі. Плащаницю обов'язково виносять з вівтаря, а потім встановлюють посередині храму на спеціальному помості, який прикрашають квітами. Ввечері проходить друга служба Божа, під час якої віряни стоять із запаленими свічками в руках. Тоді Плащаницю обносять навколо храму.

Що можна і чого не можна робити в Страсну п'ятницю

Працювати цього дня не заведено, особливо по дому. Віряни проводять весь час у молитві та роздумах про страждання Ісуса Христа. Всі домашні справи намагаються закінчити в Чистий четвер, який передує Страсній п'ятниці. Згідно з церковними повір'ями, цього дня не можна:

  • прати і прибирати;
  • шити, в'язати й вишивати;
  • працювати сокирою, зокрема, рубати дрова;
  • працювати в городі чи полі за допомогою залізних гострих предметів;
  • сміятися, веселитися, розважатися, влаштовувати великі обіди.

Вважається, що люди, які порушать ці заборони, весь наступний рік будуть плакати.

Цікаво, що навіть в Страсну п'ятницю є робота, якою займатися дозволяється. Зокрема, можна починати пекти паски на Великдень. А ще церква дозволяє сіяти насіння в городі або полі. Навіть вважалося, що якщо посіяти в Страсну п'ятницю петрушку або капусту, то їхній урожай подвоїться. А ось картоплю або пшеницю не садили. Вірили, що тоді вона погано зійде.

Раніше паску обов'язково випікали в домашній печі, яку прикрашали гілочками освяченої верби. Потім її використовували як оберіг від зла.

Народні прикмети в Страсну п'ятницю

Кажуть, що хліб, який був спечений цього дня, точно не запліснявіє і не зачерствіє. А ще вірили, що навіть шматочок такого хліба здатен вилікувати більшість хвороб.

Після служби у Страсну п'ятницю додому несли 12 запалених свічечок, які не гасили. Вони повинні були догоріти до кінця. За прикметами, це допоможе принести до оселі щастя і благополуччя.

Також за прикметами не плювали на землю. Вірили, що якщо плюнути — святі відвернуться на цілий рік.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: