Завантаження ...
banner
banner

День створення підрозділу "АЗОВ": 5 травня в історії

День створення підрозділу "АЗОВ": 5 травня в історії   фото

Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у матеріалі "Ранок Вдома"!

5 травня 1921 року в Парижі презентували культовий аромат CHANEL N°5. Його створив французький парфумер Ернест Бо на замовлення Коко Шанель. Із серії унікальних ароматів модельєрка обрала флакон під п'ятим номером. Так з'явилася назва легендарного аромату.

До того ж 5 — улюблене число дизайнерки. Всі свої колекції вона запускала 5 числа 5 місяця. Аромат став справжнім витвором парфумерного мистецтва.

Сьогодні для CHANEL N°5 вирощують особливий сорт троянди — центифолію. Для того, аби отримати лише  кілограм конкрету троянди треба зібрати 400 кілограмів квітів.

5 травня — День народження Ради Європи. Це найстаріша на континенті міжнародна політична організація. Її заснували 1949 року в Лондоні за участі десятьох держав.

Основна мета організації — побудова єдиної Європи. Ініціатором її створення став тодішній прем'єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль. Він наголошував, що організація потрібна для подолання розколу континенту і катастрофічних наслідків Другої світової війни.

Штаб-квартира Ради Європи розташована у французькому Страсбурзі. Зараз членами організації є 46 держав, зокрема й Україна. Рада Європи підтримує нашу державу у боротьбі за свободу та незалежність і засуджує російську агресію. У квітні організація представила план відновлення та відбудови України на 2023-2026 роки.

Цього дня 2014 року у Бердянську Запорізької області був створений військовий підрозділ "Азов". Сформований із добровольців спершу він діяв як батальйон патрульної служби міліції особливого призначення МВС України, згодом був розгорнутий у полк, а потім переведений до складу Нацгвардії України. На початку "Азов" налічував 300 осіб. Наразі його чисельність становить майже півтори тисячі військовослужбовців.

Історія "Азову" багата героїчними вчинками і перемогами у запеклих боях за Маріуполь, Іловайськ, Широкине, Мар'їнку. Його бійці й зараз продовжують боронити українські землі від російських окупантів.

У перші місяці повномасштабного вторгнення РФ полк став осередком оборони міста Маріуполь. 86 днів "Азов" героїчно утримували комбінат "Азовсталь". У лютому 2023 року окремий загін спеціального призначення Нацгвардії "Азов" був розширений до бригади.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

 
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: