Завантаження ...
banner
banner

Вплив бігу на психіку під час стресу: попередження від учених

Вплив бігу на психіку під час стресу: попередження від учених фото

Виявляється, біг — не найкращий спосіб зниження стресу. Іноді він може бути шкідливий. Детальніше у матеріалі.

– Біг пропонує безліч переваг для фізичного та психічного здоров’я, але в деяких людей може розвинутись залежність від фізичних вправ, що може викликати проблеми зі здоров’ям.

Дослідження на ескапізм

У дослідженні взяли участь близько 220 осіб, які займаються бігом непрофесійно. Любителі пробіжки – чоловіки та жінки – спочатку заповнили анкети, призначені для оцінки ескапізму* та залежності від вправ. Також ці анкети допомогли вченим зрозуміти, у якому емоційному стані перебувають учасники експерименту, та виявити, наскільки вони задоволені своїм життям.

– Психологічна нагорода від ескапізму – це зниження самосвідомості, менше роздумів та полегшення від найнагальніших чи стресових думок та емоцій, – зазначив доктор Фроде Стенсенг з Норвезького університету науки та техніки, провідний автор статті.

Завдяки дослідженню вченим вдалося виявити, що ті учасники опитування, які були незадоволені своїм життям і намагалися відволіктися від проблем за допомогою бігу, насправді набували ще однієї залежності від спорту та фізичних вправ, а це негативно позначалося на їхньому емоційному стані та психіці.

– Ці результати можуть просвітити людей у ​​розумінні їхньої власної мотивації та бути використані для терапії деяких пацієнтів, – підсумував експерт.

*Ескапізм – уникнення реальних проблем, дійсності за допомогою читання, роздумів, бігу та інших захоплень, які дозволяють людину відволікатися від проблем і не перебувати в соціумі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: