Завантаження ...
banner

10 речей, які не можна використовувати після закінчення терміну придатності

10 речей, які не можна використовувати після закінчення терміну придатності фото

Вирішили розібратися, які продукти точно не можна використовувати після закінчення терміну дії. Читайте у матеріалі.

Зубна щітка

При правильному регулярному чищенні, зубна щітка незабаром набуде зношеного вигляду. Щетинки почнуть вилазити і плутатися через два місяці, а до третього таке чищення зубів стане марним. Зношена зубна щітка не зможе очистити зуби від нальоту та запобігти появі карієсу, тому стоматологи рекомендують міняти її кожні три місяці.

Сонцезахисний крем

Тут обов’язково слід звертати увагу на маркування дати. Компоненти, відповідальні за блокування сонячних променів, слабшають згодом. Після закінчення терміну придатності вони починають окислюватись і втрачати свої властивості. І скільки б крему, що залишився, ви не видавили, він вже не зможе захистити вас від опіків і розвитку раку шкіри.

Контейнер для лінз

Незважаючи на використання розчину, що очищає, мікроби все одно залишаються на стінках контейнера. Бактерії, що накопичилися, згодом потрапляють на лінзи і можуть призвести до розвитку серйозних інфекційних захворювань. Наприклад, може виникнути виразка рогівки, яка переростає у шрам на оці та погіршує зір. Якщо хочете запобігти захворюванням, міняйте контейнер для лінз хоча б раз на три місяці

Туш

Тюбики з тушшю радять викидати через два-три місяці після розтину, оскільки будь-яка косметика на водній основі дуже швидко перетворюється на притулок для мікробів. Плюс їхнє розмноження прискорюється, якщо зберігати туш у місці з високою вологістю. Захистіть себе від очних інфекцій та викиньте прострочений тюбик. 

Помада

Помаду також рекомендують зберігати в прохолодному місці, щоб вона не починала блищати і набувати м’якої структури. Крім того, позбутися її необхідно через півроку використання, адже коли ви фарбуєтеся, всі бактерії з губ переходять на стик, а потім навпаки. 

Кремові косметичні засоби

Якщо консилер, тіні або рум’яна стають щільнішими за текстурою, викидайте їх. Особливо тіні: вони знаходяться біля очей та можуть занести інфекцію.

Кухонні дошки

Глибокі порізи від ножів практично неможливо очистити, тому вони стають будинком для багатьох бактерій. Пластикові кухонні дошки слід міняти хоча б раз на рік. Однак найкраще замінити їх на дерев’яні — їхній термін зберігання сягає семи років, а порізи можна буде відшліфувати.

Старі пластикові контейнери для їжі

Більшість старих пластикових контейнерів містять у складі бісфенол, який виділяється при нагріванні в мікрохвильовій печі та миття водою і внаслідок потрапляє в їжу. Позбавляйтеся таких контейнерів, а ще від лопнули і тріснули. Радимо замінити їх на скляні аналоги.

Губка для миття посуду

Тут накопичується мільйон шкідливих речовин, тому правильно було б викидати губку за кілька днів використання. Хтось рекомендує просто прогрівати її у НВЧ. Однак це безглуздо, якщо ви мили щось після м’яса, риби, крові і т.д. Краще змінюйте губку регулярно, або спробуйте замінити її на бавовняну ганчірку. 

Бігові кросівки

Пара кросівок стає непридатною через 400-500 км, тобто якщо бігти 50 км на тиждень, то міняти взуття доведеться через три місяці. Не орієнтуючись на цифри, звертайте увагу на відчуття: рухатися стало важче, м’язи ніг стали хворіти, — це ознаки того, що здатність, що амортизує, погіршилася і слід придбати нові кросівки. Інакше постраждає здоров’я кісток та суглобів. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: