Завантаження ...
banner
banner

Як часто треба здавати аналіз крові на глюкозу?

Як часто треба здавати аналіз крові на глюкозу? фото

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), зараз на діабет страждають приблизно 422 млн осіб. Це 6,028% населення планети. Якщо ситуація розвиватиметься такими ж темпами, то до 2025 року кількість даних пацієнтів зросте вдвічі.

— Хворі на цукровий діабет передчасно помирають через хронічні захворювання. Найчастіше цьому сприяють серцево-судинні ускладнення: інфаркт міокарда, серцева недостатність, інсульт. Людина, у якої розвивається цукровий діабет у віці 50 років, у середньому втрачає 6–7 років життя у порівнянні зі своїми однолітками без діабету, — пояснює професор-ендокринолог Мацей Малецький.

Регулярні здачі аналізів крові на глюкозу допоможуть виявити це захворювання на ранній стадії та провести відповідне лікування.

— Спочатку підвищений рівень цукру в крові не викликає жодних недуг. Але хвороба починає руйнувати внутрішні органи. Зміни ці незворотні, — додає фахівець у галузі діабету, професор Кшиштоф Стройєк.

Діабет, особливо якщо його не лікувати, поступово призводить до тяжких ускладнень, збільшуючи ризик інвалідності та передчасної смерті. Одним із них є хронічна хвороба нирок (ХХН).

— Понад 50% пацієнтів із цукровим діабетом, в основному з діабетом ІІ типу, страждають на хронічне захворювання нирок, яке своєю чергою обтяжує кровоносну систему. Немає серця, що добре функціонує, не буде й нирок, що  правильно функціонують, — каже професор Мацей Малецький.

За словами експерта, хворі на діабет один раз на рік мають проходити обстеження на ХХН та хвороби серця. Тим же, хто не має цього метаболічного захворювання, лікарі рекомендують щорічно здавати аналізи крові на глюкозу. І обов’язково слідкувати за своєю вагою.

— Основними причинами розвитку цукрового діабету ІІ типу є ожиріння та малорухливий спосіб життя. Кожен кілограм зайвої ваги збільшує ризик розвитку діабету, тому так важливо дотримуватися здорового харчування та активного способу життя, — наголосив Кшиштоф Стройек, передає Radio ZET.

Автор: Редакція Медправда

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: