Завантаження ...
banner
banner

Як вивести стійкі плями з килима: поради

Як вивести стійкі плями з килима: поради фото

Якщо на вашому улюбленому килимі з'явилися плями — це ще не означає, що вам доведеться з ним попрощатися. Ефективний засіб для чищення килимів можна зробити власноруч. Для цього варто використати доступні інгредієнти. Головне правило чищення – оперативність: адже видалити пляму легше, поки вона не увібралася глибоко у волокна.

Надлишок рідини варто промокнути чистою тканиною, рухаючись від зовнішнього краю плями до центру. Експерти видання Sante Plus розповіли, як позбутися на килимі плям від вина, воску, кави, шоколаду, жувальної гумки та як приготувати універсальний миючий засіб.

Універсальний миючий засіб

Щоб зробити свій власний домашній засіб для виведення плям, змішайте 1 чайну ложку засобу для миття посуду в 1 літрі теплої води.

Потім додайте ¼ чайної ложки білого оцту і обережно нанесіть цей розчин на пляму. Завжди перевіряйте стійкість кольору на непомітній ділянці килима.

Зачекайте 10 хвилин, витріть рештки засобу чистою губкою, промокніть холодною водою та ще раз пройдіться сухою тканиною.

Як вивести плями крові

Краще не використовувати для очищення плям крові з килимів теплу воду, оскільки вони можуть сильніше увібратися у волокна. Замість цього нанесіть холодну воду або содовий розчин та промокніть чистою тканиною. Повторіть ще раз, поки плями не зникнуть.

Як видалити віск

Потріть свіжі краплі пакетом із льодом, доки віск не затвердіє. Після цього обережно видаліть віск і пропилососьте килим. Можна також змочити білу тканину невеликою кількістю спирту та протерти нею пляму.

Рецепт від шоколадних плям

Використовуйте тупий ніж, щоб зішкребти якомога більше шоколаду. Якщо він уже розтанув, як свічковий віск, покладіть на плями поліетиленовий пакет із кубиками льоду. Обережно зберіть затверділі шматочки.

Ще один рецепт: змішайте чверть чайної ложки засобу для миття посуду з 1 склянкою теплої води і чистою ганчіркою нанесіть розчин на плями. Робіть це зовні до центру. Потім залиште щонайменше на п’ять хвилин і ретельно промокніть, доки пляма не зникне.

Лайфхак для плям від кави або чаю

Щоб видалити плями від кави чи чаю, слід змішати 2 столові ложки перекису водню з 1 столовою ложкою мильного засобу. Залиште на килимі на кілька секунд, промийте водою та промокніть.

Як позбутися від плям жиру (масло, олія, соус тощо)

Харчова сода ефективно впорається із жирними плямами. Цей універсальний засіб вже широко зарекомендував себе для чищення килимів. Насипте соду безпосередньо на плями і залиште на шість годин. Пропилососьте ділянку, а потім промокніть пляму тканиною, змоченою спиртом. Можна використати сухий розчинник для чищення килимів.

Як позбавитися від жувальної гумки

Щоб позбавитися від жувальної гумки слід використати пакет з льодом. Потім зніміть жуйку ложкою або тупим ножем та очистіть волокна за допомогою сухого розчинника для килимів.

Лайфхаки для плям від вина або фруктового соку

Від плям червоного чи білого вина, виноградного соку чи іншого кольорового напою допоможе харчова сода. Насипте її на забруднені ділянки, зачекайте приблизно годину, після чого промокніть чистою серветкою з мікрофібри.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: