Завантаження ...
banner
banner

Відчуття «падіння» уві сні: чому це нас турбує?

Відчуття «падіння» уві сні: чому це нас турбує? фото

Майже кожна людина відчувала, як уві сні наче падає. Хто з будинку, хто між сходами у багатоповерхівці... Фахівці у сфері фізіології провели ряд досліджень людського сну, саме — функціонування організму під час нього. Що вони кажуть з цього приводу?

Виявилося, що відчуття «падіння» створює один із відділів стовбура головного мозку. Процес засинання та пробудження регулюється нейронами, які знаходяться безпосередньо в ньому. Також нейрони отримують сигнали від внутрішнього вуха та вестибулярної системи, що відповідає за рівновагу. Під час фази, яку ще називають швидким сном, нейрони, що виявляють активність під час неспання, стрімко «прокидаються» і починають активно передаватися сусіднім клітинам. Така схема формує відчуття невагомості.

Разом з цим відбувається посилення почуттів, що і спричиняє відчуття польоту, а в деяких випадках і падіння. При остаточній активізації мозкових клітин, відповідальних за пробудження, людина прокидається.

В інтернеті існує думка, що якщо ви «падаєте» уві сні, то так мозок перевіряє чи ви живі і посилає сигнали тілу. Це не зовсім так. Протягом ночі фази сну постійно змінюються, через що деякі нейрони періодично прокидаються і засинають. При переході у фазу швидкого сну може статися випадкова активізація сусіднього відділу, що регулює орієнтацію у просторі. Це призводить до помилкового сприйняття мозком стану сну як раптового падіння. Через це мозок спонукає людину прокинутися, сприймаючи пробудження як порятунок.

Турбуватися із цього приводу не потрібно. Відчуття падіння виникає в основному при сильній втомі або якщо ви часто наражаєтеся на стрес. Постарайтеся не переживати через дрібниці, і тоді спатимете спокійно і бачитимете приємні сни.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: