Завантаження ...
banner
banner

Як знизити апетит: лайфхаки від дієтологів

Як знизити апетит: лайфхаки від дієтологів фото

Помірний апетит – важлива складова боротьби за струнке тіло, і багато в сучасному суспільстві вважається навіть непристойним. Практично всі дієти та системи харчування обов’язково містять перелік хитрощів, які допомагають утихомирити апетит. І навіть якщо ви не дотримуєтеся дієти, ці способи допоможуть вам тримати себе у формі.

Спосіб №1: грамотно плануйте кожен прийом їжі

Безконтрольний і несвідомий підхід до свого харчування – найкоротший шлях до набору ваги. Якщо ви не снідаєте, обідаєте похапцем у кафе швидкого харчування, а ввечері стрімголов несетеся додому, по дорозі купуючи на вечерю пачку заморожених пельменів, то навряд чи у вас вийде тримати свій апетит під контролем.

Зазнаючи сильного почуття голоду, ви зі стовідсотковою гарантією з’їсте набагато більше, ніж потрібно вашому організму. Щоб не голодувати протягом дня, завжди щільно снідайте і неодмінно перекушуйте між основними прийомами їжі.

Якщо ж вам довелося сідати за стіл із почуттям звірячого апетиту, почніть із легкого супу. Це може бути овочева страва на курячому бульйоні або чисто дієтичний, легкий варіант з селери.

У будь-якому випадку, це допоможе погасити першу «голодну хвилю», і далі ви їстимете повільно, усвідомлено і не переїдатимете, навіть якщо це буде порція пельменів. Якщо ваш обід або вечеря не передбачає наявність першої страви, почніть прийом їжі з легкого салату, заправленого олією.

Навіть якщо ви просто вип’єте склянку води перед їжею (приблизно за 20 хвилин), це допоможе знизити апетит. Тільки не варто використовувати з цією метою сік, оскільки цей напій лише посилить почуття голоду.

Спосіб №2: висипайтеся та відпочивайте

Багато досліджень доводять, що у людей, змушених працювати ночами, апетит набагато вищий. Також для більшості їх характерна наявність зайвої ваги. Вся справа в тому, що організм, який не відпочив потрібну кількість часу, швидко втомлюється і прагне заповнити енергію за рахунок їжі.

Звідси і виникає почуття голоду, яке важко задовольнити. Щоб добре виглядати і чудово почуватися, потрібно спати не менше восьми годин. При цьому важливо привчити себе лягати спати «сьогодні», тобто до 24 години. Від цього залежить правильне вироблення гормонів, які впливають почуття голоду.

Спосіб №3: рівномірно розподіляйте добовий об’єм їжі

Автори багатьох сучасних систем харчування рекомендують основний обсяг їжі – приблизно 80% – з’їдати протягом сніданку та обіду. Але це за умови, що ваш раціон справді збалансований та різноманітний. В іншому випадку, якщо ви не дотримуєтеся строго здорового меню, важливіше їсти регулярно і рівномірно розподіляти їжу.

У сучасної людини основна частина їжі, як правило, припадає на вечерю. Саме ввечері ми збираємось усією родиною, відвідуємо ресторан чи запрошуємо друзів. Але з точки зору боротьби за помірний апетит це неправильно.

Їжте рівномірно, і вуглеводи – а це та сама вечірня, велика та красива тарілка пасти – вживайте у першій половині дня. Тоді почуття голоду не буде протягом дня мучить вас так сильно.

Спосіб №4: оточіть себе правильними ароматами

Ароматерапія вже давно стала частиною дієтології. Багато фахівців впевнені, деякі запахи здатні знизити почуття апетиту. Але, звичайно ж, йдеться саме про його зниження, а не заміну повноцінного прийому їжі.

Наприклад, якщо у вас є непереборна потяг до солодощів, або навіть розвивається залежність від деяких продуктів, то запах на рівні психології допоможе її позбутися. До таких ароматів можна віднести цитрусові, ваніль, м’яту та корицю.

Для зниження апетиту можна застосовувати аромалампу та ефірні олії, а в опалювальний сезон – ватний диск, просочений аромаолією і залишений на батареї. Цей спосіб допоможе відмовитися, наприклад, від десерту у вигляді торта після вечері, але не замінити саму вечерю, коли ви голодні.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: